Υπ. Γεωργίας από Φαρμακά: «Προωθείται νομοσχέδιο για κυπριακό σήμα αγροτικών προϊόντων»

 Υπ. Γεωργίας από Φαρμακά: «Προωθείται νομοσχέδιο για κυπριακό σήμα αγροτικών προϊόντων»
ads-img

Στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Αυθεντικών Τοπικών και Παραδοσιακών Προϊόντων, στον Φαρμακά.

ads_wide

Το Υπουργείο, σημείωσε ο κ. Ξενοφώντος, εργάζεται άοκνα για την αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, για ένα δίκαιο εισόδημα για τον παραγωγό, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα. Ανέφερε, επίσης πως αδιαπραγμάτευτος στόχος για την Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της αξιοποίησης των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

-Δείτε επίσης: Έψησε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Φεστιβάλ του Φαρμακά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Υπουργός είπε, επίσης, πως είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, με συνέπεια και υψηλό το αίσθημα ευθύνης, στέκεται πάντα δίπλα στον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον μεταποιητή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί κάθε καινούρια πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνέχισε, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας τομέα.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας και παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στους παραγωγούς ώστε να επιτευχθεί η προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ονομασιών παραδοσιακών προϊόντων του τόπου στο πλαίσιο του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε, επίσης.

Όπως είπε, η προστασία ονομασιών των αγροτικών προϊόντων μέσω του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της φιλοαγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος.

Ανέφερε πως αυτό θα δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο και διευκρίνισε ότι η απονομή σήματος αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.

Τέλος ο Υπουργός Γεωργίας αναφερόμενος στο φεστιβάλ στον Φαρμακά, είπε ότι τα προϊόντα που ανέδειξε είναι μοναδικά και αποτελούν μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κύπρου, που θα πρέπει με σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση να διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού» για τις επόμενες γενιές.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ