ΑΓΡΙΔΙΑ

Επάνω σε μία πλαγιά ανάμεσα στη φύση και αποτελώντας το ένατο ψηλότερο χωριό της Κύπρου, στα 1100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το χωριό Αγρίδια της Πιτσιλιάς.

Η γραφικότητα που το διακατέχει είναι εντυπωσιακή καθώς επισκεπτόμενος τα Αγρίδια θα αντιληφθείς άμεσα την παραδοσιακή νότα που επικρατεί στο χωριό με τα ελικοειδή στενά δρομάκια του, τα παλιά παραδοσιακά του σπίτια καθώς και τις δεκάδες κληματαριές και πολύχρωμες γλάστρες που το κοσμούν.

Στο χωριό καλλιεργούνται διάφορα φρουτόδεντρα και λαχανικά ενώ στις πλαγιές του, υπάρχουν δεκάδες αμπέλια και αμυγδαλιές, οι οποίες όταν είναι ανθισμένες αποτελούν μία ονειρική εικόνα.

Όσον αφορά τον πληθυσμό των Αγριδιών, σήμερα το χωριό αριθμεί τους 80 κατοίκους.

ads-img

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Από πού πήρε το όνομά του το χωριό;

Για την ονομασία του χωριού, υπάρχουν δύο παραδόσεις. Η μία αναφέρεται στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια και στη σημασιολογία της λέξης «αγρίδια» που μεταφράζεται ως «κτήματα» και η άλλη, συνδέει το χωριό με τα άφθονα άγρια γίδια (αγρινά) που υπήρχαν στην περιοχή.

Στο χωριό υπάρχει το μικρό ξωκλήσι που ξεχωρίζει μονάχο του σ’ ένα καταπράσινο λόφο καθώς και μία εκκλησία στο κέντρο του χωριού. Και οι δύο είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού απαρτίζεται από πέντε πρόσωπα που εκλέγηκαν κατά τις Κοινοτικές Εκλογές του 2016.

Πρόεδρος εξελέγη ο Aνδρέας Ευγενίου και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Nίκος Σολωμού.

Ανδρέας Καμπουρίδης, Έλενα Τσαγγαρίδη και Kυριάκος Χριστοφόρου είναι τα τρία μέλη του συμβουλίου.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

There are no upcoming events.

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγριδιών, Ανδρέας Ευγενίου, στο Pitsilia Daily.

Επάνω σε μία πλαγιά ανάμεσα στη φύση και αποτελώντας το 9ο ψηλότερο χωριό της Κύπρου, στα 1100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το χωριό Αγρίδια της Πιτσιλιάς. Εκεί συναντήσαμε τον Κοινοτάρχη, κύριο Ανδρέα Ευγενίου ο οποίος μας πρόσφερε μία όμορφη και πολύ ενδιαφέρον ξενάγηση στο χωριό.

Ανάμεσα σε άλλα, είδαμε και ενημερωθήκαμε για τα διάφορα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα με την πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους και τα επόμενα εν εξέλιξη έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κοινότητα Αγριδιών κήδεψε το άξιο τέκνο της, ήρωα Μιχαλάκη Γεωργίου Κυπριανού!(BINTEO)

Η κοινότητα Αγριδιών κήδεψε το άξιο τέκνο της, ήρωα Μιχαλάκη

Τελέστηκε την Κυριακή η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου καταδρομέα της 32ας Μοίρας, Μιχαλάκη Γεωργίου Κυπριανού. Η κηδεία του ήρωα

Ταυτοποιήθηκαν τα οστα του Ήρωα Μιχαλάκη Γεωργίου Κυπριανού από τα Αγρίδια

Ταυτοποιήθηκαν τα οστα του Ήρωα Μιχαλάκη Γεωργίου Κυπριανού από τα

Τα ίχνη του ηρωικού πεσόντα χάθηκαν στις 15 Αυγούστου 1974 στην Περιοχή του Λευκονοίκου… Η Οικογένεια, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών

Την Κυριακή τα εγκαίνια του Πάρκου Παιδιού «Ήρωα Κωστάκη Ι. Βαλανίδη» στα Αγρίδια

Την Κυριακή τα εγκαίνια του Πάρκου Παιδιού «Ήρωα Κωστάκη Ι.

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πρόγευμα. Τα Εγκαίνια του Πάρκου Παιδιού «Ήρωα Κωστάκη Ι. Βαλανίδη»  θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η χοροεσπερίδα από τον Σύνδεσμο Αγριδιωτών στον Αγρό

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η χοροεσπερίδα από τον Σύνδεσμο Αγριδιωτών

Ζωντανή μουσική και κλήρωση με πλούσια δώρα… Ο Σύνδεσμος Αγριδιωτών “Ο Προφήτης Ηλίας” διοργανώνει χειμερινή χοροεσπερίδα στο ξενοδοχείο “Το Ρόδον”

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε χωριά της Πιτσιλιάς (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε χωριά της Πιτσιλιάς (ΒΙΝΤΕΟ &

Απολαμβάνουν το μαγευτικό, άσπρο σκηνικό όσοι βρίσκονται στα υψηλότερα χωριά, κοντά στο Τρόοδος. Βαριά χαλαζόπτωση, νιφάδες χιονιού στιβασμένες παντού και

Το μήνυμα του Κοινοτάρχη Αγριδιών για Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπλέγματα και το ερώτημα που εγείρει

Το μήνυμα του Κοινοτάρχη Αγριδιών για Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπλέγματα και

Ο κοινοτάρχης κάνει λόγο για στόχους που θα πρέπει να έχουν επίκεντρο μόνο τον πολίτη… Με μία ανάρτηση του στα

Προκήρυξη 3 νέων προσφορών από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών για καθαριότητες και συντηρήσεις

Προκήρυξη 3 νέων προσφορών από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών για

Η ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγριδιών για την προκήρυξη τριών νέων προσφορών για εργασίες εντός της κοινότητας. Στην προκήρυξη τριών

Μοίρασε δώρα παρέα με τον Άγιο Βασίλη ο Σύνδεσμος Αποδήμων Αγριδιωτών σε παιδιά και ηλικιωμένους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

Μοίρασε δώρα παρέα με τον Άγιο Βασίλη ο Σύνδεσμος Αποδήμων

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ο Σύνδεσμος Φίλων Αγριδιωτών “O Προφήτης Ηλίας” ο οποίος μαζί με τον Άγιο Βασίλη μοίρασαν δώρα

Προκήρυξη 5 προσφορών από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών για εργασίες και συντηρήσεις

Προκήρυξη 5 προσφορών από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών για εργασίες

Οι σχετικές ανακοινώσεις με όλες τις πληροφορίες για την κάθε προσφορά. Στην προκήρυξη πέντε διαφορετικών προσφορών προχώρησε το Κοινοτικό Συμβούλιο

Διακοπή ρεύματος για 5 ώρες στα Αγρίδια – Όλες οι πληροφορίες

Διακοπή ρεύματος για 5 ώρες στα Αγρίδια – Όλες οι

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνουν για περίπου 5,5 ώρες οι κάτοικοι της περιοχής Αγριδιών. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κοινοτάρχη της

ΙΣΤΟΡΙΕΣ...

Ο Πάτερ Χρίστος Βασιλείου, ιερέας του χωριού, μας μίλησε για το παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατεδαφίστηκε για να φτιαχτεί η μεγάλη εκκλησία που υπάρχει σήμερα στο χωριό.

Όπως μας εξήγησε, χωριανοί, κατάφεραν τότε να διασώσουν και να διαφυλάξουν παλιά εκκλησιαστικά κειμήλια που υπήρχαν στο εκκλησάκι αυτό τα οποία, μάλιστα, κατά τον κατεδαφισμό, κινδύνεψαν να καούν μαζί με άλλα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το εκκλησάκι.

Ανάμεσα σε αυτά που διασώθηκαν, εικόνες που χρονολογούνται προ 16ου αιώνα καθώς και το εικονοστάσι το οποίο ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό του.

Όλα τους, τοποθετήθηκαν μέσα σε βιτρίνες, στον επάνω όροφο της νέας εκκλησίας του Προφήτη Ηλία και αποτελούν το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού, στο οποίο προστέθηκαν και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ