«Ευρωπαικές Τέχνες» στον Αγρό μέσω του ERASMUS+

 «Ευρωπαικές Τέχνες» στον Αγρό μέσω του ERASMUS+
ads-img

35 νέοι από 6 χώρες συνντήθηκαν στον στον Αγρό, μεταξύ 13-21 Οκτωβρίου 2023, στα πλαίσια της διεθνής ανταλλαγής με τίτλο «Ευρωπαικές Τέχνες», που διοργάνωσε ο Φιλοδασικός Σύνδεσμός Αγρού, υπό την αιγίδα του Πρόγραμματος Erasmus+ και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

ads_wide

Σύμφωνα με τον Φιλοδασικό Σύνδεσμου Αγρού, θεματικός άξονας του προγράμματος αποτέλεσε η Τέχνη και η δημιουργικότητα, καθώς επίσης, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες όπως η ανεργία, η κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων, οι νέες τάσεις της τέχνης και η επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Μέσα σε 9 μέρες, συμμετέχοντες από 6 ευρωπαϊκές χώρες προσέγγισαν την θεματική μαζί με τους συντονιστές του προγράμματος. Με την χρήση θεατρικών τεχνικών, δημιουργικών δραστηριοτήτων, καθώς και μέσα από καθοδηγούμενες συζητήσεις δημιουργήθηκε ένα προστατευμένο και ομαδικό περιβάλλον, όπου οι νέοι μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά. Η μεθοδολογία του σχεδίου ήταν βασισμένη στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης όπως: παιχνίδια ενδυνάμωσης ομαδικού πνεύματος, παρακίνησης και τόνωσης, εργασία σε μικρές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, συζήτηση και διάλογο, δράσεις εστιασμένες στην τέχνη, δράσεις δρόμου, παρουσιάσεις και δημιουργία βίντεο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια παράσταση θεάτρου δρόμου και με μια έκθεση φωτογραφίας από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Κύρια θέματα της ανταλλαγής ήταν η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, η τέχνη και ο πολιτισμός. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιελάμβανε παρουσιάσεις των εθνικών ομάδων για την παραδοσιακή τέχνη και τον πολιτισμό τους, συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ε.Ε σε διαφορετικές πτυχές, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις προσομοίωσης εργαστήρια τέχνης (κολάζ, γλυπτική σε χαρτί, ζωγραφική σε ξύλο) όπου όλα τα έργα τέχνης έχουν θέμα την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από τις πιο πάνω δραστηριότητες οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες μεταξύ τους και έμαθαν καλεςπρακτικες και νέες τεχνικές τέχνης.

Επιπρόσθετα μοιράστηκαν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ. Το πρόγραμμα παρακίνησε τους συμμετέχοντες να είναι περισσότεροι ενεργοί πολίτες και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, έθιμα και κουλτούρες.

Στη διάρκεια της ανταλλαγής διοργανώθηκε επίσης εκπαιδευτική εκδρομή στην Λευκωσία, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Λεβέντειο πινακοθήκη, το αρχαιολογικό μουσείο, την λαική γειτονιά, την πράσινη γραμμή και το κέντρο της πόλης όπου θα θαύμασαν την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Δείτε εικόνες: 

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ