Διεθνής ανταλλαγή νέων ERASMUS+ στον Αγρό (ΦΩΤΟΣ)

 Διεθνής ανταλλαγή νέων ERASMUS+ στον Αγρό (ΦΩΤΟΣ)
ads-img-3

35 νέοι από 6 διαφορετικές χώρες βρίσκονται αυτές τις μέρες στον Αγρό, στα πλαίσια της διεθνής ανταλλαγής με τίτλο «Ευρωπαικές τέχνες», που διοργανώνει ο Φιλοδασικός Σύνδεσμός Αγρού.

ads_wide

Σύμφωνα με τον Φιλοδασικό Σύνδεσμου Αγρού, το σχέδιο, που είναι χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Erasmus+ και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του ίδιου μήνα. Θεματικός άξονας του προγράμματος είναι η Τέχνη και η δημιουργικότητα καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες όπως η ανεργία, η κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων, οι νέες τάσεις της τέχνης και η επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Μέσα σε 9 μέρες, συμμετέχοντες από 8 ευρωπαϊκές χώρες θα προσεγγίσουν την θεματική μαζί με τους συντονιστές του προγράμματος.

Με την χρήση θεατρικών τεχνικών, δημιουργικών δραστηριοτήτων, καθώς και μέσα από καθοδηγούμενες συζητήσεις θα δημιουργηθεί ένα προστατευμένο και ομαδικό περιβάλλον, όπου οι νέοι θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.

Η μεθοδολογία του σχεδίου είναι βασισμένη στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης όπως: παιχνίδια ενδυνάμωσης ομαδικού πνεύματος, παρακίνησης και τόνωσης, εργασία σε μικρές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, συζήτηση και διάλογο, δράσεις εστιασμένες στην τέχνη, δράσεις δρόμου, παρουσιάσεις και δημιουργία βίντεο.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια παράσταση θεάτρου δρόμου και με μια έκθεση φωτογραφίας από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Κύρια θέματα της ανταλλαγής είναι η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, η τέχνη και ο πολιτισμός. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει παρουσιάσεις των εθνικών ομάδων για την παραδοσιακή τέχνη και τον πολιτισμό τους, συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ε.Ε σε διαφορετικές πτυχές, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις προσομοίωσης εργαστήρια τέχνης (κολάζ, γλυπτική σε χαρτί, ζωγραφική σε ξύλο) όπου όλα τα έργα τέχνης έχουν θέμα την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από τις πιο πάνω δραστηριότητες οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες μεταξύ τους και μαθαίνουν νέες τεχνικές τέχνης.

Επιπρόσθετα μοιράζονται εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ. Το πρόγραμμα παρακινεί τους συμμετέχοντες να είναι περισσότεροι ενεργοί πολίτες και να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, έθιμα και κουλτούρες.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι έχουν στραφεί μαζικά στην χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας. Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται ταχύτατα, η επαφή με τις τέχνες μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό μέσο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Για τον σκοπό αυτό θα διοργανωθεί επίσης εκπαιδευτική εκδρομή στην Λευκωσία, όπου οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν την Λεβέντειο πινακοθήκη, το αρχαιολογικό μουσείο και το κέντρο της πόλης όπου θα θαυμάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Δείτε φωτογραφίες: 

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ