ΖΩΟΠΗΓΗ

Σε μέσο υψόμετρο 885 μέτρων, σε ένα τραχύ βουνίσιο τοπίο, βρίσκεται κτισμένο το χωριό Ζωοπηγή.

Από εκεί, περνάνε οι παραποταμοί Γερμασόγειας και Λιμνάτη (Ξυλούρικος) ενώ οι στενές και βαθιές κοιλάδες καθώς και οι απότομες πλαγιές των γύρω βουνών, δίδουν ένα μοναδικό θέαμα στην περιοχή.

Το χωριό φημίζεται για την καλλιέργεια των αμεπλιών του με οινοποιήσιμες ποικιλίες (ξυνηστέρι και ντόπιο μαύρο και όφθαμλο), ελιές, αμυγδαλιές, λαχανικά και φρουτόδεντρα. Από το ξυνηστέρι και το ντόπιο μαύρο, παράγεται από αρχαιοτάτων χρόνων το γλυκό κρασί της Κύπρου, γνωστό και ως Κουμανταρία.

Η Ζωοπηγή περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ενιαίας Αγροτικής Ανάπτυξης Πιτσιλιάς και έχει ωφεληθεί με την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 1860-1865, λειτούργησε στο χωριό αλληλοδιδακτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν μαθητές από τα γειτονικά χωριά.

Στο χωριό, ως γνωστόν, στις 30 Δεκεμβρίου 1956 ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου μαζί με τους άντρες του, παγιδεύτηκαν μετά από προδοσία. Ο ήρωας, πυροβολώντας, κατόρθωσε να διαφύγει τραυματισμένος στο πόδι, ενώ ένας από τους άντρες του, ο Μιχαήλ Γιωργαλλάς σκοτώθηκε στη Ζωοπηγή.

ads-img

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Από πού πήρε το όνομά του το χωριό;

Κατά τον Νέαρχο Κληρίδη, η Ζωοπηγή είναι από τα νεότερα κυπριακά χωριά και δημιουργήθηκε κατά την εποχή της Βενετικής κατοχής της Κύπρου ενώ υπήρχε κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και βρίσκεται σημειωμένη στον χάρτη του Ορτέλιους του 1573, με την ονομασία «Zopy».

Στον ίδιο χάρτη σημειωμένος είναι και ένας κοντινός οικισμός με την ονομασία «Ορόγγου» που σήμερα δεν υπάρχει. Η Ορόγγου, ήταν προγενέστερος οικισμός και πιστεύεται ότι από το χωριό αυτό μετακινήθηκαν σταδιακά οι κάτοικοι και δημιούργησαν ένα νέο χωριό, την Ζωοπηγή. Άγνωστη η αιτία της μετακίνησης των κατοίκων ωστόσο πιθανολογείται ότι ίσως να οφείλεται στην ύπαρξη νερού και της πιο εύφορη γης στη περιοχή του νέου χωριού.

Φαίνεται σωστότερο ότι το χωριό είχε αρχικά ονομαστεί Ζωοδόχος Πηγή που αργότερα με την ένωση των δύο αυτών λέξεων σε μια, χάριν συντομίας, επικράτησε να λέγεται Ζωοπηγή. Η εξήγηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού απαρτίζεται από πέντε πρόσωπα που εκλέγηκαν κατά τις Κοινοτικές Εκλογές του 2016.

Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Καλλής και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Ηράκλης Αναϊτης.

Χριστάκης Ιωάννου, Ευρυπίδης Ευψυχίου και Χριστάκης Νικολάου είναι τα τρία μέλη του συμβουλίου.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

There are no upcoming events.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Κουμανταρία ήταν αυτή που κυριάρχησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, στο χωριό Ζωοπηγή!

Μία ξεχωριστή εκδήλωση που προσέφερε μία ημέρα αφιερωμένη στην Κουμανταρία και την ιστορία της.

Το Pitsilia Daily βρέθηκε στο σημείο όπου κατέγραψε από κοντά την εκδήλωση με τίτλο «Γνωριμία με την Κουμανταρία» η οποία περιλάμβανε μία ξενάγηση και γευσιγνωσία στο Ιστορικό Μουσείο της Κουμανταρίας στη Ζωοπηγή και στη συνέχεια μία παραδοσιακή μουσική βραδιά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τρoόδους στα Αγρίδια

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τρoόδους στα Αγρίδια

Πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να γιορτάσει αυτό το σημαντικό γεγονός… Τελέστηκαν χθες στα Αγρίδια τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους

Πανήγυρις Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πανήγυρις Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο

Να είστε όλοι εκεί… Ο Άγιος Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί με μια μεγάλη πανήγυρις στις 20 Μαΐου 2024, η ώρα

Eγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια

Eγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια

Να είστε όλοι εκεί… Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών ως Εταίρος του έργου με τίτλο: Aστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον – Εναλλακτικό

Επιστημονική Ημερίδα στην Κυπερούντα για την Ορεινή Κύπρο στα χρόνια της Αγγλοκρατίας

Επιστημονική Ημερίδα στην Κυπερούντα για την Ορεινή Κύπρο στα χρόνια

Να είστε όλοι εκεί… Το ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διοργανώνουν την Επιστημονική

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 16ης Γιορτής Τριανταφύλλου στον Αγρό

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 16ης Γιορτής Τριανταφύλλου στον Αγρό

Ο μοσχομυρισμένος από τα ρόδα Αγρός ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 16η Γιορτή Τριανταφύλλου. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί για δύο ολόκληρα

Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό

Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό

Λίγα λόγια για το Εθιμο του Γυρού της Παναγίας:.. Ένα πανάρχαιο έθιμο διασώζουν και τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι

Φούρνοι και Ψησταριές ΔΑΛΙΚΟ: Η Απόλυτη Επιλογή για τις Πασχαλινές Παραδοσιακές Συνταγές

Φούρνοι και Ψησταριές ΔΑΛΙΚΟ: Η Απόλυτη Επιλογή για τις Πασχαλινές

Το Πάσχα πλησιάζει και οι αυλές των σπιτιών σε κάθε χωριό της Πιτσιλιάς ξεχειλίζουν με παραδοσιακές συνταγές που τις απολαμβάνουμε

Η Πασχαλινή Εκδήλωση στον Αγρό είναι γεγονός

Η Πασχαλινή Εκδήλωση στον Αγρό είναι γεγονός

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα… Ο Αγρός διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση με παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις… Το Πάσχα έφτασε και ο Αγρός

Ο Ασκάς διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση

Ο Ασκάς διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση

Όλο το Πρόγραμμα Αναλυτικά… Το Πάσχα έφτασε και ο Ασκάς ετοιμάζει Πασχαλινή Εκδήλωση για τους κατοίκους του χωριού και όχι

Η κοινότητα Αγίας Μαρίνα Ξυλιάτου σας περιμένει να γιορτάσετε το Πάσχα στο χωριό

Η κοινότητα Αγίας Μαρίνα Ξυλιάτου σας περιμένει να γιορτάσετε το

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα… Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κοινότητα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Πάσχα

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το πλέξιμο είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα. Το πλεκτό (ύφασμα που προκύπτει από το πλέξιμο) μπορεί να είναι επίπεδο ή κυλινδρικό, λείο ή ανάγλυφο, ίσιο ή με καμπύλες. Το πλέξιμο δημιουργεί πολλαπλές θηλιές νήματος που ονομάζονται πόντοι.

Όπως και με το πλέξιμο με βελόνες, το πλέξιμο με βελονάκι είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα και το πλεκτό που προκύπτει είναι ουσιαστικά ένας αριθμός συνεχόμενων σειρών από θηλιές που συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους.

Η διαφορά είναι οτι εδώ οι θηλιές αυτές δημιουργούνται με το βελονάκι ή τσιγκελάκι και ο τρόπος που περνάει η μια θηλιά μέσα από την άλλη δημιουργεί ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από ό,τι το πλεκτό με βελόνες. Εάν δοκιμάσεις και τα δύο σύντομα θα μπορείς να ξεχωρίσεις τα πλεκτά που είναι φτιαγμένα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τι λες; ∆οκιμάζουμε.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ