Υπουργός Γεωργίας από Πελένδρι: «Προτεραιότητα η ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών»

 Υπουργός Γεωργίας από Πελένδρι: «Προτεραιότητα η ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών»
ads-img-2

Προτεραιότητα η ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών, δήλωσε ο Υπ. Γεωργίας.

ads_wide

Eξαιρετική προτεραιότητα θεωρεί η κυβέρνηση τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Ζιβανίας 2023, στο Πελένδρι.

-Δείτε επίσης: Ολοκληρώθηκε άλλο ένα Φεστιβάλ Ζιβανίας στο Πελένδρι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

Όπως είπε, ως αρμόδιο Υπουργείο, «κατανοούμε πλήρως ότι η επιτυχία του αμπελοοινικού τομέα επηρεάζεται από τις συνεχείς και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά».

Κηρύσσοντας την έναρξη του «Φεστιβάλ Ζιβανίας 2023», το οποίο οργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το Πελένδρι σήμερα, είναι μια μοναδική ορεινή κοινότητα της οροσειράς του Τροόδους με υψόμετρο στα 800 μέτρα, με σχετικά ψηλή βροχόπτωση η οποία, πέρα από τους αμπελώνες, ευνοεί την καλλιέργεια πυρηνόκαρπων φρούτων, ελιάς, αμυγδάλων και κηπευτικών. Το τοπίο χαρακτηρίζει επίσης η φυσική βλάστηση με πεύκα, λατζιές, τρεμιθιές, ξυσταριές, περνιές, αγριοελιές, σκλήνδρους, πλάτανους και μερσινιές.

Το Πελένδρι, και οι γύρω αμπελουργικές κοινότητες, είπε, ανήκουν στο σύμπλεγμα της Πιτσιλιάς. Η καταχώρηση της Γεωγραφικής Ένδειξης «ΠΟΠ Πιτσιλιάς» στο αντίστοιχο μητρώο προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί συνθήκες συγκριτικού πλεονεκτήματος για τους οινοποιούς των 32 κοινοτήτων. Τους δίνει το δικαίωμα παραγωγής Οίνων ομώνυμης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Η διεξαγωγή εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της πλούσιας αμπελοοινικής παράδοσης του τόπου έχει ιδιαίτερη σημασία, είπε, και η παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στον αμπελοοινικό τομέα.

«Θέτουμε ως εξαιρετική προτεραιότητά μας τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα», είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι το Υπουργείο κρατάει ζωντανό τον διάλογο με τις Τοπικές Αρχές, τις Οργανώσεις Παραγωγών, τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στους παραγωγούς, αμπελουργούς και οινοποιούς «και αναπτύσσουμε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για να ενισχύσουμε τον τομέα με κάθε δυνατό τρόπο».

Για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το έτος 2027, είπε, το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου θα διαθέσει, μέσα από τις Παρεμβάσεις του αμπελοοινικού τομέα, πέρα από €22 εκατομμύρια σε αμπελουργούς και οινοποιούς.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ