ΥΠΕΣ από Συνέδριο Ένωσης Κοινοτήτων: «Ανάπτυξη υπαίθρου με ισχυρή ΤΑ»

 ΥΠΕΣ από Συνέδριο Ένωσης Κοινοτήτων: «Ανάπτυξη υπαίθρου με ισχυρή ΤΑ»
ads-img

Στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου παρευρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Για να επιτύχουμε σταθερή ανάπτυξη υπαίθρου και βελτίωση βιοτικού επιπέδου αγροτικού πληθυσμού, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, χαιρετίζοντας, το μεσημέρι του Σαββάτου, το Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ύψωνα. 

ads_wide

Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννου είπε πως το φετινό Συνέδριο «μας βρίσκει ενώπιον της μεγαλύτερης θεσμικής αλλαγής στον αυτοδιοικητικό χάρτη, την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί σύγχρονα δεδομένα».

Λέγοντας πως η διαδικασία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, υπέδειξε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με τα προσωρινά όργανα σε τοπικό επίπεδο δήμων και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, αλλά και σε συνεχή συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων, συνεχίζουν την προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όσον αφορά στα συμπλέγματα κοινοτήτων, συνέχισε, έχουν διαμορφωθεί ήδη οργανογράμματα, αφού προηγήθηκε η επιμέρους κατηγοριοποίηση των συμπλεγμάτων, ενώ παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ως εξισορροπητικός μηχανισμός ως προς την οικονομική βιωσιμότητα.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου θεσμού των συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες, ώστε αυτά να ενισχύσουν τις κοινότητες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της υπαίθρου. Δεν απέκλεισε μάλιστα, με την αξιολόγηση της λειτουργίας των συμπλεγμάτων, μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος, να προκύψει και η ανάγκη για μετεξέλιξη τους σε αγροτικούς δήμους.

«Ως Κυβέρνηση έχουμε δηλώσει ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές που διέπουν τη μεταρρύθμιση, δηλαδή της οικονομικής βιωσιμότητας, της διοικητικής αυτονομίας, της στελέχωσης των τοπικών αρχών με το κατάλληλο προσωπικό, της διαφάνειας και της αποκέντρωσης των εξουσιών», είπε και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει, παράλληλα, με πακέτα νομοθετικών τροποποιήσεων, να ρυθμίσει τα όποια πρακτικά προβλήματα εφαρμογής υπάρχουν στους υφιστάμενους νόμους και τα οποία έχουν αναδειχθεί αυτό τον πρώτο χρόνο προετοιμασίας, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Έκανε ακόμη λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και ανέφερε ότι «για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντλούμε εμπειρίες και καλές πρακτικές, μέσω της συνεργασίας μας με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τη Χρηστή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και με το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω».

«Για να επιτύχουμε τον στόχο για σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού μας πληθυσμού, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις δομές ενός σύγχρονου κράτους», συμπλήρωσε.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ