Υπ. Γεωργίας για Κυπερούντα: «Βέβαιο ότι αυτό το χωριό έχει μέλλον» (ΒΙΝΤΕΟ)

 Υπ. Γεωργίας για Κυπερούντα: «Βέβαιο ότι αυτό το χωριό έχει μέλλον» (ΒΙΝΤΕΟ)
ads-img-2

Μιλώντας από το Φεστιβάλ Μήλου και παρατηρώντας την ενεργό συμμετοχή των νέων του χωριού σε αυτό.

ads_wide

Στο 19ο Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα παρευρέθηκε το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Pitsilia Daily, ο Υπουργός τόνισε την σημαντικότητα του γεγονότος ότι οι νέοι του χωριού έχουν ενεργό ρόλο στην διοργάνωση του Φεστιβάλ, κάτι που στέλνει θετικά μηνύματα για το μέλλον.

«Υπέροχο Φεστιβάλ, έχει μαζέψει πάρα πολύ κόσμο και χαίρομαι διότι έχει διοργανωθεί και από το Κέντρο Νεότητας του χωριού», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι νέοι μας να διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις μας διότι «προσπαθούμε όλοι να αναβιώσουμε τον κοινωνικό ιστό των χωριών μας. Και είναι βέβαιο ότι αυτό το χωριό, όπως και άλλα, έχει μέλλον».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του: 

«Αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα», είπε στην ομιλία του

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να δώσει νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, χαράσσοντας νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα, διεμήνυσε ο Υπουργός Γεωργίας, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Στο χαιρετισμό του, είπε ότι τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και τόνισε ότι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δραστηριοποίηση, και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των προκλήσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Όπως εξήγησε, για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ και στο οποίο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα, όπως η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος εσάς, των αγροτών μας.

Για την Κυπερούντα ο Υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε πως είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διατήρησης του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο.

Σημείωσε επίσης πως η Κυπερούντα διαθέτει τις περισσότερες εκτάσεις με μηλιές στην Κύπρο, ενώ η ποιότητα των μήλων της είναι ξακουστή.

Υπενθύμισε δε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στη σύσταση και λειτουργία στην Κυπερούντα, του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Αγρότη, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση και ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής της Πιτσιλιάς.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ακολούθως πως η μηλιά αποτελεί μια σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές η οποία, με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με μηλιές στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 450 εκτάρια και η αξία παραγωγής ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεχάρη τέλος το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μήλου το οποίο πέρα από τη διασκέδαση, προσφέρει την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει σε επαφή με την καλλιέργεια της μηλιάς και να γνωρίσει τις διάφορες ποικιλίες και να γευτεί τα εδέσματα και ποτά που παρασκευάζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τα μήλα και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό κόσμο.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ