Υπ. Γεωργίας: Φωτοβολταϊκά συστήματα για αποφυγή πυρκαγιών στα δάση

 Υπ. Γεωργίας: Φωτοβολταϊκά συστήματα για αποφυγή πυρκαγιών στα δάση
ads-img-3

Έχει ζητηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών να υποβάλει όλα τα στοιχεία.

Έχει ζητηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών να υποβάλει όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία θα λειτουργούν αυτόνομα, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιών, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημείωσε δε ότι δόθηκε εναλλακτική και άμεση λύση για τον δασικό σταθμό του Σταυρού της Ψώκας λέγοντας ότι τέθηκε σε λειτουργία γεννήτρια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

«Το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Άμυνα, η Υπηρεσία Θήρας, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο Καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας. Δήλωσε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις περί κακόβουλων ενεργειών και ειδικότερα για την πυρκαγιά στο δάσος Πάφου, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι αναμένεται η υποβολή έκθεσης από τον αρμόδιο Διευθυντή του Τμήματος Δασών.

ads_wide

Πρόσθεσε ότι για το θέμα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Σταυρού της Ψώκας, λήφθηκε άμεσα πρωτοβουλία και δόθηκε εναλλακτική και άμεση λύση, εξηγώντας ότι τέθηκε σε λειτουργία γεννήτρια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον δασικό σταθμό του Σταυρού της Ψώκας και σε παρακείμενη υποδομή αντενών όπου εδράζονται αντένες της Αστυνομίας και της ΑΤΗΚ. Σημείωσε ότι δόθηκε λύση ώστε να διακοπεί πλήρως η παροχή ρεύματος μέσω του δάσους Πάφου.

Ο Υπουργός δήλωσε ακόμη ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, και έχει διευθετηθεί σήμερα όπως μεταβούν λειτουργοί στον Σταυρό της Ψώκας και να μελετήσουν άμεσα πως θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο και σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα το Τμήμα Δασών αλλά και οι παρακείμενες υπηρεσίες.

Απαντώντας σε ερώτημα για την διαφορά που υπήρξε μεταξύ του Τμήματος Δασών και της ΑΗΚ για την πυρκαγιά στο δάσος Πάφου και για την κωλυσιεργία που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η προσπάθεια στο δάσος Πάφου ήταν στοχευμένη και ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι μονάδες από όλες τις πόλεις και στην συνέχεια συνέδραμαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι εφεδρείες από την Πολιτική Άμυνα.

Σημείωσε ότι δόθηκε άμεση λύση στο θέμα και «δεν είναι η στιγμή να αποδώσουμε ευθύνη, αλλά η δουλειά μας είναι να δώσουμε λύσεις». Πρόσθεσε ότι επειδή υπάρχουν και άλλα σημεία έχει ζητηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών να υποβάλει στον ίδιο όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία θα λειτουργούν αυτόνομα για να μην υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιών από τέτοια φαινόμενα.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών για τα συχνά περιστατικά πυρκαγιών σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην βιομηχανική Γερίου και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο απάντησε ότι «Το χειριζόμαστε και σύντομα θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Ο κ. Ξενοφώντος επεσήμανε ότι οι πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα συνεχίσει, δυστυχώς, να υπάρχει «και είμαστε όλοι συντονισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές ως ένα σώμα. Το έχετε δει τις προηγούμενες μέρες, θα συνεχίσει και αυτό είναι μια κατάκτηση».

ΚΥΠΕ

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ