«Τεράστιας σημασίας η ανάδειξη της γυναίκας της υπαίθρου» είπε η Επίτροπος Χριστοδούλου

 «Τεράστιας σημασίας η ανάδειξη της γυναίκας της υπαίθρου» είπε η Επίτροπος Χριστοδούλου
ads-img-3

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων με θέμα: Περιβάλλον, Βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, στη Σκουριώτισσα.

ads_wide

Η αγρότισσα σήμερα, η γυναίκα της υπαίθρου, όπως και κάθε γυναίκα, μπορεί να συμβάλει ισότιμα, επιτυγχάνοντας υγιή, βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, μιλώντας σε εκδήλωση την Κυριακή. 

«Η ανάδειξη της υπαίθρου και η αναγνώριση όλων, αγροτών και αγροτισσών, είναι τεράστιας σημασίας για να οδηγηθούμε σε σημαντικές και πραγματικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην αλλαγή νοοτροπιών και προκαταλήψεων, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων έχει ξεκινήσει εντατική δράση που εστιάζει στο φύλο, το περιβάλλον, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου, της αγρότισσας της επιχειρηματία, υπήρξε ιστορικά ζωτικής σημασίας.

Είπε, παράλληλα, ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και μέτρα που αφορούν τις γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη στήριξη Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Από τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα σε πολλά κράτη μέλη, δεν έχουν εφαρμοστεί αυστηρά και επιβάλλεται η άμεση αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας που υπάρχει από την εφαρμογή σε έμφυλα μέτρα και πολιτικές των κρατών-μελών, ώστε να συμπεριληφθεί στους επικείμενους σχεδιασμούς και στη χώρα μας με τρόπο αποτελεσματικό», συμπλήρωσε.

«Νομίζω κανείς και καμία από εμάς δεν διαφωνεί πως η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και στην Κύπρο αποτελεί πλέον αναγκαιότητα. Αυτή η ανάγκη πηγάζει από την επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση και ενίσχυση του αγροτικού και επιχειρηματικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός ευρέως φάσματος οικονομικών δραστηριοτήτων ειδικότερα σε αγροτικές και ορεινές περιοχές. Αυτή εξάλλου είναι και μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα όμως, είπε η Επίτροπος, έχει έντονη έμφυλη διάσταση.

«Δυστυχώς, όμως, η υποτίμηση και η παραγνώρισή της διάστασης αυτής έχει και θα συνεχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως, μεταξύ άλλων, να διασφαλίσουμε τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ γυναικών και ανδρών, να λαμβάνουμε υπόψη τη διάσταση του φύλου στο σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών και να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις των μέτρων και πολιτικών στους άντρες και τις γυναίκες», σημείωσε.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, ανέφερε η Επίτροπος, χρειάζονται δεδομένα τα οποία δεν διαθέτουμε, γιατί στην Κύπρο απουσιάζουν οι έρευνες και η συλλογή κρατικών στοιχείων και στατιστικών που συνδέονται με τους άντρες και τις γυναίκες στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε η Επίτροπος, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο.

«Η ΕΕ χαρακτηρίζει ως απογοητευτική την έλλειψη συνολικών δεδομένων σχετικά με τις γυναίκες στην αγροτική οικονομία και απαιτεί πανευρωπαϊκές μελέτες και έρευνες προκειμένου να είναι σε θέση να εξετάσει για παράδειγμα τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η Κοινή Γεωργική Πολιτική έχει επιπτώσεις στις αγρότισσες και στους αγρότες και το πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε η Επίτροπος, η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της, την προαγωγή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η γυναίκα αγρότισσα, η γυναίκα της υπαίθρου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.

«Εδώ είναι και ο ρόλος του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Το Γραφείο μας, σε συνεργασία πάντα με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την υλοποίηση δράσεων που προωθούν την έμφυλη ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής», σημείωσε.

Η Επίτροπος τόνισε ότι η αγρότισσα και η γυναίκα της υπαίθρου, χρειάζεται και πρέπει να αναδειχθεί.

ΚΥΠΕ

skin-ad_2_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ