Τελέστηκε το Παγκύπριο Μνημόσυνο Αρχηγών & Ηρωομαρτύρων του 55-59 στο Ηρώο Πελενδριού-Αμιάντου

Στην παρουσία ΠτΔ, πλήθος κόσμου, πολιτικών και άλλων προσώπων...
Τελέστηκε την Κυριακή, 25 Μαίου το Παγκύπριο Μνημόσυνο των Αρχηγών και των Ηρωομαρτύρων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 – 1959 στο Ήρωο, στην περιοχή Πελενδριού – Αμιάντου.
Το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη.
Ο Πρόεδρος, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του, εξέφρασε τη συγκίνηση και περηφάνια του που συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση, στο Ηρώο του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-’59, για να αποτίνει και φέτος τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της πατρίδας μας, για την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
«Η δημιουργία αυτού του εμβληματικού μνημείου σε μια περιοχή απόλυτα ταυτισμένη με την αντάρτικη και αγωνιστική δράση εκατοντάδων αγωνιστών της ΕΟΚΑ αποτελεί σημείο αναφοράς και φάρο ιστορικής μνήμης και συνείδησης για κάθε γενιά για όσο υπάρχει κόσμος και Ιστορία. Εδώ, σε αυτό τον χώρο και στις γύρω περιοχές, καταγράφεται και διακηρύσσεται με τον πλέον παραστατικό, συμβολικό και εμφαντικό τρόπο η σημασία και η αξία του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, του πιο αγνού αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και απελευθέρωση. Ενός αγνού αγώνα γεμάτου από πάθος για ελευθερία, αγάπη για την πατρίδα, πίστη στον Θεό και έρωτα για την Ελλάδα. Ενός αγώνα που έμελλε να μείνει στην Ιστορία, να ανατρέψει όλα τα αριθμητικά δεδομένα, να συνταράξει ολόκληρη την αγγλική αυτοκρατορία και να αποτελέσει ορόσημο στην παγκόσμια Ιστορία», ανέφερε.
Μετά από αιώνες σκλαβιάς και υποδούλωσης, σημείωσε ότι οι Έλληνες της Κύπρου «δικαιολογημένα ποθούν και αυτοί την ελευθερία τους. Βλέπουν μία-μία τις περιοχές της Μητέρας Ελλάδας μετά την Ελληνική Επανάσταση να αποκτούν την πολυπόθητη ελευθερία τους. Βλέπουν τον νέο αφέντη να φτάνει στο νησί με υποσχέσεις και καλές διαθέσεις. Βλέπουν όμως σιγά σιγά και τις ελπίδες τους να εξανεμίζονται και τη σκλαβιά να γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτη και ανυπόφορη. Αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα, συνεχόμενα διαβήματα σε διεθνές επίπεδο, επαφές με την αγγλική κυβέρνηση και τη διοίκηση του νησιού, όλα αποβαίνουν δυστυχώς μάταια και ατελέσφορα».
«Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής αποφασίζουν, μη έχοντας άλλη επιλογή, την ανάληψη ένοπλου αγώνα για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, για ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα. Ο αγώνας στήνεται πάνω στα οράματα και τα ιδεώδη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ένδοξα και περήφανα έχει έντονη την πεποίθηση και την πίστη ότι αναβιώνει το έπος της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ο Μαχαιράς, ο Αχυρώνας Λιοπετρίου, το Δίκωμο, τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, οι Φυλακές των Μελλοθανάτων και άλλοι τόσοι σταθμοί του αγώνα έμελλαν να συνθέσουν το ηρωικό Συναξάρι του Αγώνα της ΕΟΚΑ, να γίνουν τόποι και τρόποι θυσίας, απαράμιλλου σθένους, ακράδαντης πίστης, αλύγιστης ψυχής και γνήσιου πατριωτισμού. Ο Αγώνας του 1955-‘59 γράφεται με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και μέσα στις σελίδες του ξαναζωντάνεψαν ένδοξα όλοι οι αγώνες του Ελληνισμού», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι, «εβδομήντα χρόνια μετά, μνημονεύουμε και τιμούμε ακόμα πιο έντονα το συγκλονιστικό εκείνο έπος του 1955-‘59 και αναλογιζόμαστε ξανά το μεγαλείο και τη σημασία του για τη μετέπειτα Ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και για αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων».
Παραμένει, εξάλλου, αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αντιαποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος σταθμός της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Και αυτό, ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους, διότι μας παρέδωσε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία είπε ο Πρόεδρος.
«Μπορεί ο αρχικός στόχος να μην ευοδώθηκε, ωστόσο, καρποφόρησε την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κρατική μας υπόσταση και οντότητα, το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό μας χαρτί στις προσπάθειες για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Γι’ αυτό, κάθε τιμή στον Αγώνα του 1955-΄59 είναι επιτακτική και επιβεβλημένη από όλους μας. Η ιστορική μνήμη, εξάλλου, είναι ένας θησαυρός βαρύτιμος, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάττουμε και να καλλιεργούμε για χάρη της ιστορικής μας επιβίωσης και συνέχειας, για επιβεβαίωση της ταυτότητάς μας, για στέριωμα της πίστης και θεμελίωση κάθε εθνικού μας αγώνα. Για αυτό έχουμε και υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και για τη θυσία όλων αυτών, στους οποίους οφείλουμε εμείς σήμερα την ύπαρξη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την επιλογή της ανέγερσης του Μνημείου του Ηρώου του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-‘59, στην εν λόγω περιοχή, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία.
«Μέσα στα βουνά του Τροόδους έχουν συντελεστεί αμέτρητες επικές μάχες. Τα χώματα είναι ακόμα ποτισμένα από το αίμα, τον ιδρώτα και τον ίσκιο των ανταρτών της ΕΟΚΑ. Τα δάση στην περιοχή απηχούν τους κρότους των πυροβολισμών και των εκρήξεων, τους ήχους των πατριωτικών τραγουδιών και του Εθνικού Ύμνου από τις φωνές και τις ψυχές των αγωνιστών μας. Ο αέρας είναι εμποτισμένος από τις αναθυμιάσεις των όπλων και των ανατινάξεων. Οι πλαγιές είναι διάτρητες από τα κρησφύγετα των αγωνιστών. Το Μνημείο, άρτια σχεδιασμένο και μελετημένο, αποτελεί παγκύπριο και εθνικό προσκύνημα, ένα βιωματικό μάθημα πατριωτισμού και ιστορικής συνείδησης. Οι συμβολισμοί, οι ιστορικές μαρτυρίες και τα εξελικτικά του επίπεδα προσδίδουν ιερότητα στον χώρο και δημιουργούν ένα περιβάλλον εθνικού στοχασμού, εθνικής συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας. Η τιμή προς τους 108 ήρωες του Αγώνα της ΕΟΚΑ και στις χιλιάδες των αγωνιστών ανά το παγκύπριο, μαζί με την ιστορική αναδρομή μέχρι την έναρξη του Αγώνα, με κατάληξη το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, συνθέτουν ένα αφιέρωμα στην πίστη, στα ιδανικά της φυλής μας, στις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας», τόνισε.
Πρόσθεσε πως, «είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις αξίες που ως Πολιτεία διεξάγουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα τον δικό μας αγώνα για επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Πιστοί απέναντι στις παρακαταθήκες των σημερινών τιμώμενων ηρώων και όλων των αγωνιστών της Ιστορίας μας, πιστοί στο κάλεσμα και στην εντολή του καθήκοντος δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Προσπαθούμε με κάθε δυνατό μέσο να οδηγήσουμε την πατρίδα μας ξανά στην επανένωση και στην ειρήνη, στην απελευθέρωση, στο πλαίσιο πάντα μιας λύσης βασισμένης στο συμφωνημένο πλαίσιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως ο διορισμός ειδικών απεσταλμένων για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη και για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τη σωστή κατεύθυνση των επιδιώξεων και στρατηγικών μας. Εις πείσμα πολλών, και παρά την αντίθεση της κατοχικής Τουρκίας καταφέρνουμε με συντονισμένες προσπάθειες να δημιουργηθεί και πάλι κινητικότητα. Μόνο να αναλογιστούμε το πού βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια και πού βρισκόμαστε σήμερα αρκεί, για να κατανοήσουμε το τι έχει επιτευχθεί, χωρίς φυσικά να ωραιοποιούμε την κατάσταση ή να μας εφησυχάζει. Αντιθέτως, σας διαβεβαιώνω εδώ σε αυτόν τον ιερό και εθνικά φορτισμένο χώρο, ότι με εντιμότητα, ειλικρίνεια και σοβαρότητα, με διεκδικητικό ρεαλισμό συνεχίζουμε τον δύσκολο και επίπονο αγώνα που αναλάβαμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και της αποστολής μας. Αγώνα εθνικό και κοινωνικό. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, στους ήρωές μας. Το χρωστάμε στα ίδια τα παιδιά μας, στις μελλοντικές γενιές τούτου του τόπου».
Καταληκτικά, συνεχάρη θερμά το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ για την ετήσια διοργάνωση της «Οδού Ελευθερίας», καθώς και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ για τη συμβολή τους.
«Επιτρέψετέ μου να συγχαρώ ιδιαίτερα το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το οποίο φέτος συμπληρώνει και 30 χρόνια λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς. Η συνεισφορά του Μελάθρου και στον νευραλγικό τομέα της Υγείας είναι τεράστια, γι’ αυτό και διαχρονικά το κράτος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο και τις υπηρεσίες του. Το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό του προσωπικό, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι τεχνολογικές του αναβαθμίσεις και πολύ περισσότερο οι ποιοτικές του υπηρεσίες το έχουν αναδείξει δικαιωματικά μέσα στα 30 αυτά χρόνια λειτουργίας του σε ένα από τους πλέον σημαντικούς φορείς στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Έχω και προσωπική εμπειρία, αφού και ο πατέρας μου φιλοξενήθηκε εκεί. Η δουλειά που επιτελείται αποτελεί όχι μόνο κοινωνικό, αλλά και εθνικό έργο. Η εθνική προσφορά δεν περιορίζεται μόνο στα προφανή θέματα των εθνικών μας επιδιώξεων. Η εθνική προσφορά είναι κάθε προσφορά από κάθε πολίτη, ομάδα, σύνολο και οργανισμό που προάγει τις αξίες του ανθρωπισμού, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της πατρίδας μας και βελτιώνει την καθημερινότητά τους»,είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης, ότι και οι ήρωες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τους οποίους τιμούμε σήμερα, ήταν άνθρωποι απλοί και καθημερινοί, με πυρωμένη όμως την καρδιά τους από την αγάπη για την πατρίδα και τον άνθρωπο. Ήταν άνθρωποι έντιμοι, βιοπαλαιστές, οραματιστές, θρησκευόμενοι, φιλάνθρωποι, οικογενειάρχες, ήταν άνθρωποι με ευαισθησίες και ευγένεια ψυχής. Η παρακαταθήκη τους έχει διττό χαρακτήρα. Παρακαταθήκη αγώνα για ελευθερία της πατρίδας και ταυτόχρονα εντιμότητας και αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε πρόκληση και ανάγκη της ζωής. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα υποκλινόμαστε με σεβασμό και τιμή απέναντι στις θυσίες και τους αγώνες τους, απέναντι στο διαχρονικό παράδειγμά τους. Ευχόμαστε η ζωή και η δράση τους να εμπνέουν και να συνεπαίρνουν κάθε πολίτη τούτου του τόπου και αδιάκοπα –και εδώ είναι η δική μας ευθύνη– να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.
«Αιώνια να είναι η μνήμη τους, δοξασμένο και άσβεστο να μείνει το όνομά τους».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζέστη στις πόλεις, χειμώνας στα ορεινά της Πιτσιλιάς με έντονη βροχόπτωση (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΕΙΤΕ-ΕΠΙΣΗΣ-ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ