Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κώστα Βαλανίδη στα Αγρίδια

 Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κώστα Βαλανίδη στα Αγρίδια
ads-img-3

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κώστα Βαλανίδη στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Αγρίδια

Τελέστηκε την Κυριακή 25/06, το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κώστα Βαλανίδη, ενός ξεχωριστού ηρωικού τέκνου των Αγριδιών, ο οποίος αγνοείτο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, από τον Αύγουστο του 1974, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

 
ads_wide

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στα Αγρίδια και το παρών τους έδωσα συγγενείς, συγχωριανοί και πρόσωπα από την πολιτική ζωή του τόπου. 

Δείτε εικόνες:

Λίγα λόγια για τον ήρωα…

Ο Βαλανίδης μαζί με συστρατιώτες του έφθασαν μετά από πορεία τριών περίπου χιλιομέτρων σε ένα πηγάδι με νερό, έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Τραπεζούντα. Αφού ξεκουράστηκαν λίγο και προμηθεύτηκαν νερό συνέχισαν την πορεία τους.

 Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άνδρες του 361 Τ.Π. έφθασαν στην περιοχή Χαλεύκας η οποία βρίσκεται πάνω στην οροσειρά Πενταδακτύλου, βόρεια της Κυθρέας. Στην περιοχή Χαλεύκα οι συγκεντρωθέντες άνδρες της μονάδας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. 

Η μια ακολούθησε πορεία προς το Δαυλό – Φλαμούδι ενώ η άλλη ομάδα παρέμεινε στην περιοχή Χαλεύκα μελετώντας και αναζητώντας τρόπο διαφυγής προς τις ελεύθερες περιοχές. Η τελευταία φορά κατά την οποία θεάθηκε ο Βαλανίδης ήταν έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Τραπεζούντα, ακολουθώντας πορεία προς τον Πενταδάκτυλο.

Η εκταφή του πολύ μικρού μέρους των λειψάνων του Κώστα Βαλανίδη πραγματοποιήθηκε το 2008 από περιοχή κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Κορνόκηπος και η κηδεία έγινε στις 29 Ιουνίου 2013 στα Αγρίδια.

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ