Τελέστηκε, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, το Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων Δημητράκη Χριστοδούλου, Στυλιανού Λένα και Σωτήρη Τσαγγάρη στην εκκλησία Παναγίας Ελεούσας, στην Ποταμίτισσα.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο και κατάθεσε στεφάνι μνημείο ηρώων που υπάρχει στην κοινότητα.
Το παρών τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, και αντιπρόσωποι κομμάτων και κοινοτάρχες της περιοχής.
Ο Δημητράκης, όπως τον αποκαλούσαν τρυφερά φίλοι και συγγενείς, γεννηθείς στις 5 Αυγούστου 1936, στη Δερύνεια Αμμοχώστου, ήταν ο πρωτότοκος γιος πολυμελούς οικογένειας, που γαλουχήθηκε με τις αρετές της πραότητας και της ευγένειας, αλλά και τα ιδανικά της φιλοπατρίας και της ελευθερίας. Μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε στο γυμνάσιο Αμμοχώστου. Η φτώχια ανάγκασε τον ήρωα να διακόψει τη φοίτησή του και να ριχτεί στη βιοπάλη, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ωστόσο, λόγω της φιλομάθειάς του, βρήκε τρόπο να σπουδάσει με μαθήματα διά αλληλογραφίας από το «Πρότυπο Σύστημα Μαθημάτων δι’Αλληλογραφίας Αθηνών», όπου γράφτηκε ως μαθητής στο τεχνικό κέντρο, στο Τμήμα Ραδιοτεχνίας, για να γίνει ηλεκτρολόγος. Μετά το πέρας των σπουδών του προσλήφθηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αμμοχώστου, όπου λόγω της εργατικότητάς του είχε γρήγορη ανέλιξη. Ταυτόχρονα, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος ιδιωτικά, γεγονός που του εξασφάλισε ένα καλό εισόδημα, που έδωσε οικονομική ανάσα τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του.
Ο ήρωας της Δερύνειας, αδελφικός φίλος των αγωνιστών Ηλία Παπακυριακού και Αλέκου Κωνσταντίνου, εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και υπαγόταν στις ομάδες του εκτελεστικού Αμμοχώστου. Με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά, ενώ άλλες φορές μετέφερε καταζητούμενους ή άνδρες του εκτελεστικού σε διάφορες αποστολές. Δυστυχώς, ο Δημητράκης προδόθηκε και μπήκε στο στόχαστρο των Άγγλων ως καταζητούμενος. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν για το ποσό των 5.000 λιρών.
Τον Σεπτέμβριο του 1956, με τη μεσολάβηση του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, ο ήρωας Χριστοδούλου κατετάγη στις αντάρτικες ομάδες της Πιτσιλιάς υπό τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Στυλιανό Λένα, με τον οποίο κατασκεύαζε χειροβομβίδες στο σπίτι του ιερέα του Αγρού Παπαχριστόδουλου Αυγουστή. Ο ήρωας Σωτήρης Τσαγκάρης συνεργάστηκε με τους αντάρτες της περιοχής του ως σύνδεσμος, μεταφορέας πολεμικού υλικού και τροφοδότης στα ορεινά τους κρησφύγετα. Λόγω των ισχυρών κτυπημάτων που δέχθηκαν από τους αντάρτες του Αυξεντίου και του Στυλιανού Λένα στην περιοχή της Πιτσιλιάς, τον Νοέμβριο του 1956, οι Άγγλοι σκλήρυναν την καταδίωξη των ανταρτών. Ως αποτέλεσμα η αντάρτικη ομάδα του Στυλιανού Λένα, παρά την πλούσια δράση της σε ενέδρες εναντίον των Άγγλων κατακτητών, καταδιώχθηκε από ένα σύνταγμα αγγλικού στρατού με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα. Στις 17 Φεβρουαρίου 1957 οι αντάρτες έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων. Ακολούθησαν συγκρούσεις κοντά στα χωριά Ποταμίτισσα και Πελένδρι, κατά τις οποίες ο Δημητράκης Χριστοδούλου και ο Σωτήρης Τσαγκάρης φονεύθηκαν από τους Άγγλους, ενώ ο Στυλιανός Λένας τραυματίστηκε και απεβίωσε ύστερα από σαράντα μέρες, υπομένοντας στο μεταξύ φριχτά βασανιστήρια από τους Άγγλους.
Τη θυσία του Δημητράκη Χριστοδούλου μαζί και το χρέος μας για συνέχιση του αγώνα κρατούν ζωντανά η προτομή που στήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το μνημείο που ανεγέρθηκε στο κέντρο του χωριού Ποταμίτισσα προς τιμή του και προς τιμή του ήρωα Στυλιανού Λένα.