Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα

 Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του καύσωνα

Σε συστάσεις προς το κοινό, προκειμένου να προστατευθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Κύπρο, προχώρησαν την Πέμπτη οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή τους, συστήνουν εκ νέου στο κοινό όπως αποφεύγει τη συχνή έκθεση στον ήλιο, την άσκοπη διακίνηση και τη βαριά σωματική άσκηση ή σωματική εργασία και σημειώνει πως είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Επίσης, συστήνουν ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και προτίμηση σε ελαφριά γεύματα χαμηλά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμού φρούτων), χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις θερμότερες ώρες της μέρας, καθώς και πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες, ενώ άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Επιπλέον, προτρέπουν το κοινό την αποφυγή όσο είναι δυνατό της χρήσης φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού και να μην αφήνουν ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους), άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους με ψηλή θερμοκρασία και υγρασία, όσοι βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (βιομηχανικές περιοχές), άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πχ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία), άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (πχ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά, ψυχοφάρμακα), γυναίκες κατά την κύηση και άτομα με αναπηρία.

Αρχικά συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5οC), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας προτρέπουν το κοινό όταν παρατηρήσουν τα πιο πάνω συμπτώματα να συμβουλευτούν τον προσωπικό Ιατρό τους ή να καλέσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΚΥΠΕ

ads_wide
skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ