Εθελοντές από 8 χώρες γιορτάζουν στον Αγρό τον εθελοντισμό (ΦΩΤΟΣ)

 Εθελοντές από 8 χώρες γιορτάζουν στον Αγρό τον εθελοντισμό (ΦΩΤΟΣ)

Το 2023 έχει οριστεί ως το Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και η οργάνωση νεολαίας Youth Dynamics, φιλοξενεί αυτές τις μέρες το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο «Youth Skillization».

ads_wide

Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν 20 εθελοντές από 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, Ρουμανίας, Ισπανίας, Λετονίας, Ουκρανίας, Αίγυπτου, Γεωργίας και Κύπρου.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Το σχέδιο ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια των οποίων συνεχίζονται να πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες, οι οποίες εξυπηρετούν τους σκοπούς και στόχους του προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους 18-30 ετών επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό και να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια αλληλεγγύης που θα ωφελήσουν κοινότητες σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, συνενώνει νέους που επιθυμούν να οικοδομήσουν μια κοινωνία με λιγότερους αποκλεισμούς, στηρίζοντας τα ευάλωτα άτομα και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές προκλήσεις. Προσφέρει παράλληλα, μια συναρπαστική εθελοντική εμπειρία και εξαιρετικές ευκαιρίες στους νέους που επιθυμούν να βοηθήσουν, να μάθουν και να εξελιχθούν.

Στις είκοσι αυτές ημέρες, οι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό και υποστηρίζουν την υλοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων για νέους που ζουν στις ορεινές περιοχές, όπως σεμινάρια, αθλητικές εκδηλώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, διαλέξεις, ανοιχτές συζητήσεις και ομαδική εργασία με τοπικούς νέους οι οποίοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Το σχέδιο επικεντρώνεται μάλιστα στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, την ανάπτυξη πράσινων, ψηφιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων μεταξύ των νέων, ενδυναμώνοντας έτσι την προσωπικότητά τους και αναπτύσσοντας την πολιτιστική συνείδησή τους.

Στα πλαίσια του εθελοντικού σχεδίου θα διοργανωθούν παράλληλα ,διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης μάθησης, όπως βιωματικά εργαστήρια, διαλέξεις, προσομοιώσεις, ομαδικές ασκήσεις, περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies), παιχνίδια ρόλων, παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Σε συνεργασία με μέλη του Φιλοδασικού Συνδέσμου Αγρού, οι 20 εθελοντές συντήρησαν πάρκα και μονοπάτια της φύσης, έκαναν δενδροφυτεύσεις και διοργάνωσαν εκστρατεία καθαριότητας.

Το σχέδιο αλληλεγγύης επίσης, συνέπεσε και με την χθεσινή ημέρα 5 Δεκεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού από το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυτό μάλιστα, έγινε ώστε να αποτελέσει φόρο τιμής στους εκατομμύρια εθελοντές, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τις δράσεις τους: 

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ