Στο επίκεντρο η ενίσχυση των αγροτισσών και το μέλλον της γεωργίας σε ημερίδα στον Αγρό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

 Στο επίκεντρο η ενίσχυση των αγροτισσών και το μέλλον της γεωργίας σε ημερίδα στον Αγρό (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)
ads-img-3

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η Ημερίδα «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας» στον Αγρό.

ads_wide

Η ενίσχυση των Κυπρίων αγροτισσών και το μέλλον της κυπριακής γεωργίας συζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τέραστια επιτυχία το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «Ρόδον» στον Αγρό.

Το παρών τους στην ημερίδα, έδωσαν πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές, πρόεδροι οργανωμένων συνόλων, κοινοτάρχες της περιοχής καθώς και δεκάδες πολίτες, διαφόρων ηλικιών, που ασχολούνται με την γεωργία.

Το Pitsilia Daily, βρέθηκε στην ημερίδα και σας μεταφέρει μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που ακούστηκαν κατά τις ομιλίες των επισήμων, καθώς επίσης, και φωτογραφικό υλικό.

Για ένα νέο οικονομικό μοντέλο με έμφαση στον πρωτογενή τομέα έκανε λόγο ο Υπουργός Γεωργίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο Υπουργός, Πέτρος Ξενοφώντος, ανέφερε ότι το Υπουργείο «έχει θέσει ως πρώτιστο στόχο του τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους των ορεινών μας περιοχών». Σημείωσε ότι «Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρούσα φάση συντρέχει, παράλληλα, η εφαρμογή τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,  όσο και η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027».

Οι αιτήσεις που λήφθηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά αντιστοιχούσαν σε συνολικό ποσό επιδότησης €70 εκ. σε σχέση με €36 εκ. που προέβλεπε η αρχική προκήρυξη, πρόσθεσε ο κ. Ξενοφώντος, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν το 20% των αιτητών ήταν γυναίκες. Τόνισε ακόμη ότι οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στον πρωτογενή τομέα με καθοριστική συμβολή στη βελτίωση της συνολικής επίδοσης των εκμεταλλεύσεων (οικονομική και περιβαλλοντική).

Σε ό,τι αφορά στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, πέραν των 30.000 αιτητών έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα νέα εκταρικά και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου να παραχωρηθούν πέραν των €60 εκ. στους δικαιούχους.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιδιώκουμε την ανάδειξη και στήριξη των συνεργειών μεταξύ αγροτικού και άλλων τομέων μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικότατος είναι ο ρόλος των γυναικών και της Κύπριας αγρότισσας», επεσήμανε ο κ. Ξενοφώντος.

Μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, είπε ο Υπουργός, έχουν παραχωρηθεί σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για επενδύσεις που σχετίζονται με την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συνδέονται με τη φύση, το περιβάλλον, τη γεωργική παραγωγή και τη βιοποικιλότητα.

«Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε μέσα από τις παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, και ιδιαίτερα μέσα από την πρωτοβουλία LEADER που προωθεί την υλοποίηση τοπικών στρατηγικών από τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλλουμε όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες και την παράδοση του τόπου μας και θα αξιοποιεί την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό της υπαίθρου μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας.

«Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η αλλαγή κουλτούρας όλων μας, ώστε μέσω της συνεργασίας και συνεργειών εντός των τοπικών κοινωνιών του Τροόδους να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα ολιστικό σύστημα ανάπτυξης που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επισιτιστική ασφάλεια καθώς και την παραμονή των νέων μας στην ύπαιθρο», κατέληξε.

«Να κάνουμε τις προκλήσεις ευκαιρίες» είπε ο Έλληνας ομόλογός του

Η ενίσχυση της γεωργίας στις τοπικές κοινότητες με σεβασμό στο περιβάλλον με παροχή παραλλήλως κινήτρων σε νέους ανεξαρτήτως φύλου, είναι η «συνταγή» που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, ώστε να μείνει ζωντανή η περιφέρεια, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδος, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην ημερίδα.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδος, ο Έλληνας Υπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για να μπορέσει ο σύγχρονος αγρότης να ανταποκριθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, την εκπαίδευση και κατάρτισή του στις νέες τεχνολογίες και στις εξελίξεις της εποχής, επισημαίνοντας ότι το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της αγροτικής οικονομίας.

«Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ενισχυθούν και να είναι ελκυστικές για τους απασχολούμενους και να παρέχουν όλα τα εφόδια για μια άνετη και ασφαλή διαβίωσή τους, όπως συμβαίνει εδώ στον Αγρό», είπε ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στην πρότυπη οργάνωση της συγκεκριμένης κοινότητας που έχει στηρίξει την ανάπτυξή της στον αγροτουρισμό.

Ως βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου ο κ. Αυγενάκης ανέφερε τη μεγάλη ηλικία των ασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, παράλληλα με τις δυσκολίες που δημιουργεί η κλιματική και ενεργειακή κρίση.

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε ακόμη τη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι ιστορικά, στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου, η αγρότισσα υπήρξε ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου.

«Σύμφωνα με δεδομένα της EUROSTAT για το 2020, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 31,6% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τυγχάνουν διαχείρισης από γυναίκες. Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η γυναίκα πρέπει να έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αντάξιο της δυναμικής της», υπέδειξε ο κ. Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, επανέλαβε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς διαχείρισης, αλλά και πρόληψης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναπτύξουμε νέες πρακτικές και να προετοιμαστούμε για νέες προκλήσεις».

Η ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, η οποία αποτελεί έναν «ισχυρό σύμμαχο», μέσω της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες όμως αποτελούν και ευκαιρίες. Ευκαιρίες για μια αναδιάρθρωση του κλάδου, ευκαιρίες για να πατήσει γερά και στέρεα στα πόδια της η αγροτική οικονομία», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός.

Η ισότητα ανδρών-γυναικών βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, τόνισε η Επίτροπος Ισότητας

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, στον χαιρετισμό της στην ημερίδα, η αρμόδια Επίτροπος, Τζόζη Χριστοδούλου, σημείωσε ότι «ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου, της αγρότισσας, της επιχειρηματία υπήρξε, ιστορικά, ζωτικής σημασίας», προσθέτοντας ωστόσο, «ότι οι γυναίκες συχνά αντιμετώπιζαν και ακόμη αντιμετωπίζουν εμπόδια κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πλέον και τεχνολογικά/ ψηφιακά».

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, φαίνεται πως η συμμετοχή των γυναικών, τουλάχιστον στην επίσημη αγροτική αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να υστερεί εκείνης των ανδρών σ΄ αυτή την πορεία ανάπτυξης και αλλαγής. «Ένας από τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2023-2027) είναι η προώθηση της Ισότητας και των ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών», επεσήμανε η Επίτροπος.

«Από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, πολλά κράτη μέλη δεν την έχουν εφαρμόσει αυστηρά και επιβάλλεται η αξιοποίηση, αμέσως, της σχετικής εμπειρίας που υπάρχει από την εφαρμογή έμφυλων μέτρων και πολιτικών των κρατών-μελών, ώστε να συμπεριληφθούν στους επικείμενους σχεδιασμούς και στη χώρα μας με τρόπο αποτελεσματικό», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου.

Ακόμη, υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως, μεταξύ άλλων, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών, να ληφθεί υπ’ όψιν η διάσταση του φύλου στον σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών και η παρακολούθηση των επιπτώσεων των μέτρων και πολιτικών στους άντρες και τις γυναίκες». Επεσήμανε ότι στην Κύπρο απουσιάζουν οι έρευνες και η συλλογή κρατικών στοιχείων και στατιστικών, που συνδέονται με τους άντρες και τις γυναίκες στον πρωτογενή τομέα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε.

«Η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της, την προαγωγή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και οι αγρότισσες, οι γυναίκες της υπαίθρου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας», τόνισε η Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία πάντα με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, συντονίζει και θα παρακολουθεί την υλοποίηση δράσεων που προωθούν την έμφυλη ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής.

«Για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου θα επισκεφθούμε τις κοινότητες, ώστε να συζητήσουμε μαζί τους και στη βάση των δικών τους εισηγήσεων και αναγκών, να ετοιμάσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, «μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θα προβούμε σε κοινή δράση για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας της υπαίθρου στην πολιτιστική παράδοση και που θα έχει ως αποτέλεσμα και την επιχειρηματική ενίσχυσή τους».

«Τα πιο πάνω έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται μέσα από τη χρηματοδότηση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας προς το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο εργαστηρίων με θέμα την Ισότητα των Φύλων, της εξάλειψης των στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων στην περιοχή Τρόοδους» ανέφερε καταληκτικά.

Δείτε βίντεο με αποσπάσματα ομιλιών: 

 

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ