Σε έκτακτο Συνοδικό Δικαστήριο παραπέμπονται οι δύο μοναχοί

 Σε έκτακτο Συνοδικό Δικαστήριο παραπέμπονται οι δύο μοναχοί

Έκτακτη συνεδρία για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου...

ads_wide

Αυτούσια η δήλωση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιος Χριστοδούλου:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ.κ Γεωργίου.

Ενώπιον της τέθηκαν γραπτές αιτήσεις των εν αργία τελούντων αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδιού και Πορφυρίου Ττόούλου αδερφού της ίδιας μονής δια των οποίων οι ως άνω εζήτουν καθαίρεσιν εκ του υψηλού Υπουργήματος της Ιεροσύνης για κανονικά παραπτώματα, κωλυτικά της Ιεροσύνης εις τα οποία είχαν υποπέσει.

Ετέθη, επίσης, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου επιστολή εκ μέρους δικηγόρου, δια της οποίας καταγράφεται ότι οι ως άνω εν αργία τελούντες κληρικοί, είχαν πιεσθεί και εκφοβισθεί για να υπογράψουν αίτηση καθαίρεσής τους και ως εκ τούτου ζητεί εφαρμογή των όσων διαλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτης της Εκκλησία της Κύπρου περί «απονομής της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης».

Μετά την υπό του Μητροπολίτου Ταμασού ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου δια τα συμβάντα τα οποία οδήγησαν στην επιβολή υπ’αυτού της ποινής της αργίας στους δύο κληρικούς και το κλείσιμο της Μονής και τη διεξοδική συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών του προβλήματος, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν της προς απολογίαν. Κληθέντες δια τηλεφώνου και τρις δια μηνύματος, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπή αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός. Κατά το εξωτερικόν ορατό σκέλος του θεανθρωπικού της μυστηρίου, ως απαρτιζομένου από ανθρώπους «σάρκα φορούντας και τον κόσμο οικούντας», στη δισχιλιετή πορεία της γνώρισε πολλά τέτοια σκάνδαλα. Έχουσα όμως Κεφαλήν Αυτής τον θεάνθρωπο Χριστόν, δεν πλήττεται οντολογικά, πλήττεται όμως, το ποιμαντικό και αγιαστικό Της έργο λόγω του σκανδαλισμού των πιστών.

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος καλεῖ, ὡς ἐκ τούτου, τοὺς πιστοὺς νὰ παραμείνουν ψύχραιμοι χωρὶς νὰ σκανδαλίζονται ἀπὸ ἠθικὲς πτώσεις ἀνθρώπων, ἔστω καὶ κληρικῶν, ἔχοντας ἐμπιστοσύνη σὲ Αὐτὴ καὶ πίστη στὸν Θεό.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ