Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Πέτρος Ηλιάδης από τον Αγρό

 Σαν σήμερα: Πεθαίνει ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Πέτρος Ηλιάδης από τον Αγρό
ads-img-3

Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1956 – Πεθαίνει ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Πέτρος Ηλιάδης από τον Αγρό, σε ηλικία 24 ετών.

Ο νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Πέτρος Ηλιάδης, το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1956, κατόρθωσε να πλησιάσει, από μια στενή πάροδο, το ταχυδρομείο της τότε πλατείας Μεταξά- γνωστής σήμερα ως πλατείας Ελευθερίας- για βομβιστική επίθεση εναντίον των Άγγλων.

 
ads_wide

Δυστυχώς, όμως, έγινε αντιληπτός από Άγγλους στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονταν στη στέγη του κτιρίου, σε φυλάκιο. Τότε ήταν που ο 24χρονος αγωνιστής δέχθηκε τα πυρά από αυτόματο όπλο τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ρίψει την βόμβα του.

Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Το ιατρικό ανακοινωθέν, ανέφερε ότι ο άτυχος Ηλιάδης, «είχε βληθεί από δυο σφαίρες που του διέτρησαν το δεξιό πνεύμονα, το στομάχι και τα έντερα».

Ο νεαρός αγωνιστής, άφησε την τελευταία του πνοή το επόμενο πρωί της 15ης Ιουνίου 1956.

Στην κηδεία του, που είχε γίνει στο αγαπημένο του χωριό στον Αγρό, ο πατέρας του- που τον καμάρωνε για το ήθος και τον πατριωτισμό του- τον αποχαιρέτησε με ένα δάφνινο στεφάνι και λέγοντάς του: «Έχει η δάφνη μυρωδιά, Πέτρο μου, μα έχει και πικράδα».

-Μνημείο για τον ήρωα στήθηκε στον Αγρό, στο Απεήτειο Γυμνάσιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει.

Η δράση του στην ΕΟΚΑ:

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη του Αγώνα και ανήκε στην ίδια ομάδα με τους ήρωες, Ιάκωβο Πατάτσο και Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Αρχικά προσέφερε τις υπηρεσίες του στη διαφώτιση, στην απόκρυψη και μετακίνηση οπλισμού και αλληλογραφίας και στη στρατολόγηση νέων για τον αγώνα. Στη συνέχεια επιδίωξε περισσότερη δράση και εντάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λευκωσίας, όπου η Οργάνωση είχε μεγαλύτερη ανάγκη.

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ