ΠτΔ για 1η Οκτωβρίου: «Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας η ύψιστη προτεραιότητα»

 ΠτΔ για 1η Οκτωβρίου: «Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας η ύψιστη προτεραιότητα»

Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας η ύψιστη προτεραιότητα του Προέδρου.

ads_wide

Ύψιστη προτεραιότητά του είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας, είπε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδόν μισό αιώνα από την τραγικότερη στιγμή της Κυπριακής Ιστορίας, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν τον τραγικό Ιούλιο του 1974 και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα παιδιά του πολέμου, της προσφυγιάς, η ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους, καθώς και η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της στην περιοχή.

“Ο μόνος δρόμος, και αυτός είναι που θα ακολουθήσω, είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

“Λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, “παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συναντάμε ψηλά τείχη, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας”.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να επανενωθεί και ως πλήρες μέλος της ΕΕ να αξιοποιήσει στην ολότητά τους τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν.

“Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική βούληση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και διαρκής λύση, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλίας των ΗΕ, και των αρχών και αξιών της ΕΕ”, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι αναμένει πως η εκφρασθείσα ετοιμότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ των ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, θα γίνει πράξη, με την αποδοχή της πρότασης και από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Με αφορμή την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος απότισε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου ακόμα και με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, για να αποκτήσει κρατική οντότητα η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης Ιστορίας της, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με σοβαρότατες προκλήσεις, προβλήματα, αλλά και αμφισβήτηση της διεθνούς οντότητάς της, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπήρξαν δύσκολες ώρες που χρειάστηκε να δοθούν αγώνες για τη διασφάλιση της δημοκρατίας, καθώς επίσης και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

“Οφειλόμενος, συνεπώς, είναι ο φόρος τιμής και σε όσους μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίστηκαν για την προάσπιση της νομιμότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής που επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στην πατρίδα μας, με το σχεδόν 37% του εδάφους της να εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από μισό αιώνα, υπό κατοχή. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοί μας, η οικονομική καταστροφή, ήταν η σκληρή πραγματικότητα την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γονείς μας, ο λαός μας, την επαύριον της τουρκικής εισβολής”, επισήμανε ο Πρόεδρος.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παρά την καταστροφή και τα δεινά, “ο κυπριακός λαός δεν πτοήθηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε. Πορεύτηκε και αγωνίστηκε χωρίς να συμβιβαστεί με το άδικο, ενισχύοντας την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πετυχαίνοντας την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004”, είπε.

Γι΄αυτό, συνέχισε, είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει ο λαός μας, κατορθώνοντας, παρά τις προκλήσεις, να μετατρέψει τη μικρή μας πατρίδα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και που με σκληρή δουλειά και επιμονή αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις.

Βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία

Επιπλέον, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην έγκριση του πρώτου προϋπολογισμού της διακυβέρνησής του. “Ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, ο οποίος μετουσιώνει τις βασικές αρχές του προγράμματος διακυβέρνησης σε κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έργα και μεταρρυθμίσεις, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο όλων των πολιτικών”, όπως είπε.

Σημείωσε ότι η επίτευξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, μέσα από μια σύγχρονη διακυβέρνηση, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. “Στόχος η διασφάλιση μιας εύρωστης οικονομίας, η οποία αποτελεί την καλύτερη μας θωράκιση για την προώθηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η οικονομία δεν προσφέρεται για πειραματισμούς.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πραγματική οικονομία μέσα από αναπτυξιακές δαπάνες, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, καθώς και τις απολαβές των εργαζομένων στο σύνολό τους και παράλληλα δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

“Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι αυτή που θα επιτρέψει την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και η αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η ουσιαστική στήριξη της μεσαίας τάξης, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας “αποτελούν τους άξονες ενός πρωτοπόρου μοντέλου διακυβέρνησης με έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο”.

Ο Πρόεδρος έκλεισε το μήνυμά του για τη μέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων και των θυσιών του λαού μας. “Αποτελεί τον προασπιστή της νομιμότητας και τον υπερασπιστή του Δίκαιου και της Ισότητας. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι το αποτέλεσμα όλων εκείνων που χαρακτηρίζουν όλους εσάς, την κυπριακή κοινωνία: Τον κυπριακό λαό της επιμονής, της υπομονής, του μόχθου, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Χρόνια πολλά. Εύχομαι πρόοδο και ευημερία στο σύνολο του λαού μας”.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ