Πρωτοβουλία ΠτΔ και Βασιλιά Ιορδανίας για Περιφερειακό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης

 Πρωτοβουλία ΠτΔ και Βασιλιά Ιορδανίας για Περιφερειακό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στο Αμμάν.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από Κύπρο και Ιορδανία για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο, ανέδειξε σε δηλώσεις του αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Αμμάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βασιλιά της Ιορδανίας διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό κλίμα και κρίνονται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές και υπογράμμισε πως οι ήδη εξαίρετες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διευρύνονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η αμυντική συνεργασία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και το μεταναστευτικό στο οποίο και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

ads_wide

«Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούμε την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υποδεικνύοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις της χώρας μας με την Ιορδανία και τις άλλες χώρες της περιοχής.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Εκπρόσωπος εξήγησε πως σχετίζεται και με ένα εκ των τριών Μνημονίων Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης και περαιτέρω αναβάθμισης των περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκε και ο προγραμματισμός της επόμενης τριμερούς συνόδου κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας εντός του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά τέλος το μεταναστευτικό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί την περαιτέρω στήριξη από πλευράς της ΕΕ προς την Ιορδανία με στόχο την άμβλυνση των τεράστιων προβλημάτων που αναφύονται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

ΚΥΠΕ

skin-ad_2_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ