Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση για τα τρωκτικά στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση για τα τρωκτικά στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)
ads-img-3

Τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου η οποία έδωσε το παρών της στην εκδήλωση.

ads_wide

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου η εκδήλωση με τίτλο «Διαχείριση των τρωκτικών στην ύπαιθρο» που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Βιολογικής Διαχείρισης των τρωκτικών στην ύπαιθρο. 

Η εκδήλωση, τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου η οποία έδωσε το παρών της μαζί με τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Γεωργίας και άλλους.

Aνάμεσα σε άλλους, το παρών τους έδωσαν και οι Κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής της Πιτσιλιάς. 

Κατά την ομιλία της, η Υπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, και τον ευχαριστησε για την ευκαιρία έδωσε στο Υπουργείο να παρουσίασει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού και να ενημερώσουν για τη σημασία της βιολογικής διαχείρισης των τρωκτικών και την ανάγκη μείωσης των χημικών σκευασμάτων.

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού: 

«Όταν λέμε βιολογική καταπολέμηση, αναφερόμαστε στη χρήση θηρευτών ή παθογόνων οργανισμών, για να ελέγξουμε τα βλαβερά έντομα στις καλλιέργειες. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που υπήρχε πάντα στη φύση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, η οποία διασφαλίζει την υγεία του πλανήτη και των οικοσυστημάτων. Σήμερα, χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο εσκεμμένα για να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, δημιουργώντας μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον τεχνική στη σύγχρονη γεωργία. Αυτό βοηθά να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προστατεύει τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των καταναλωτών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στη βιολογική διαχείριση, ο στόχος δεν είναι να εξοντώσουμε τους επιζήμιους οργανισμούς, αλλά να τους κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα. Πολλές φορές, η βιολογική καταπολέμηση από μόνη της δεν αρκεί, οπότε τη συνδυάζουμε με άλλες τεχνικές, όπως ανθεκτικές ποικιλίες φυτών, ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές και χρήση φερομονών. Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Και αυτή ακριβώς είναι η βασική ιδέα πίσω από την ολοκληρωμένη καταπολέμηση στην οποία στοχεύουμε.

Το ανθρωποπούλι είναι ένας από τους καλύτερους σύμμαχους των αγροτών για την καταπολέμηση των τρωκτικών στην ύπαιθρο αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά και αποτελεί έναν φυσικό εχθρό που δεν θα μπορούσε να μείνει αναξιοποίητος.

Το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού» ετοιμάστηκε το 2019 και εφαρμόζεται σε πλήρη ισχύ για τρίτη χρονιά φέτος, με προϋπολογισμό του Υπουργείου μας ύψους €65.000, από τα Τμήματα Γεωργίας και Δασών, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται υπό σωστή βάση η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες, ενώ το σχέδιο αποσκοπεί κυρίως στη χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τη σημασία της βιολογικής διαχείρισης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο. Σημαντικές δράσεις προγραμματίζονται και στο πλαίσιο του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης με επιδοτημένες δράσεις προς τους δικαιούχους που σκοπό θα έχουν τη μείωση των τρωκτικοκτόνων στην ύπαιθρο και την ενίσχυση και προστασία της βιοποικιλότητας. Περισσότερα για αυτά θα ακούσουμε στη συνέχεια, στις παρουσιάσεις των Λειτουργών του Υπουργείου μας και του Τμήματος Γεωργίας.

Tο περιβάλλον μας έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα από αναχρονιστικές γεωργικές πρακτικές που σκοπό έχουν το εύκολο κέρδος. Είναι καιρός να στραφούμε σε μια πιο ορθολογιστική προσέγγιση που να βασίζεται στην αειφορία και στην αρμονική συμβίωσή μας με τη φύση. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, όπως η δική σας, προωθούμε την εφαρμογή αυτών των ορθολογιστικών πρακτικών, προστατεύοντας τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη συνεισφορά σας στον κοινό μας στόχο για μια βιώσιμη και υγιή γεωργία».

Δείτε σχετικό βίντεο: 

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ