Πραγματοποιήθηκε το Διασχολικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου στα πλαίσια του προγράμματος HER SPORT (ΦΩΤΟ)

 Πραγματοποιήθηκε το Διασχολικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου στα πλαίσια του προγράμματος HER SPORT (ΦΩΤΟ)
ads-img

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ένα διασχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Πελενδρίου το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Διασχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου μικτών φύλων με συμμετοχή 200 μαθητών από τις τρεις ορεινές κοινότητες Αγρού, Πελενδρίου και Τριμίκλινης.

ads_wide

Η επιτυχής αυτή διοργάνωση ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού φορέα (RESET) και των δημόσιων Δημοτικών Σχολείων Αγρού, Πελενδρίου και Τριμίκλινης.

Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + HER SPORT. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 18 μηνών και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2024. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και στα δημοτικά σχολεία, ενθαρρύνοντας τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια να συμμετέχουν ισότιμα και να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση χρησιμοποιώντας τον αθλητισμό, και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, ως μια παιδαγωγική μέσω της οποίας μπορούν να διδαχθούν αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα, ο σεβασμός, το ευ αγωνίζεσθαι και η ένταξη και με τη σειρά τους να εφαρμοστούν για να ενισχύσουν την ένταξη, την ισότητα, την ενδυνάμωση και την ηγεσία των κοριτσιών. Απευθύνεται σε ποδοσφαιρίστριες, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδιά δημοτικού, ενδιαφερόμενους φορείς και στο γενικό κοινό. Το έργο συντονίζει ο οργανισμός RESET με εταίρους το Apollon Ladies F.C.(Κύπρος) και το APS ASD MARGHERITA SPORT E VITA (Ιταλία).
Η Αθλητική ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε τρία μέρη:
1. Εργαστήρια μίας ώρας σε 10 δάσκαλους, 50 μαθήτριες και 50 μαθητές. Συγκεκριμένα, στους δάσκαλους παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος. Οι μαθήτριες προετοιμάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις ποδοσφαιρίστριες του Apollon Ladies F.C. για το τουρνουά και τέλος εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές από την ομάδα του RESET για τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής των φύλων στο ποδοσφαίρο.
2. Διασχολικό τουρνούα διάρκειας 2 ωρών και 10 λεπτών. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 16 ομάδες ανά 10 μαθητές από τους δασκάλους, διαλέγοντας μία μαθήτρια ως αρχηγό της ομάδας.
3. Οι ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός αγώνας του διασχολικού τουρνουά πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό του σχολείου και δόθηκαν μετάλλια τους 1ους και 2ους νικητές.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το RESET πήρε συνεντεύξεις από μαθητές, δάσκαλους, προπονητές και ποδοσφαιρίστριες. Στις συνεντεύξεις ζητήθηκε να εκφράσουν τις απόψεις τους για την ισότιμη συμμετοχή των φύλων στο ποδόσφαιρο στο σχολείο τους, να μοιράσουν προσωπικές τους ιστορίες καθώς και να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους από την ημερίδα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά και στις απόψεις των μαθητών σχετικά με τη ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων στο ποδόσφαιρο και αυτό φάνηκε μετά την εκπαίδευση που έγινε. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι τελικά το παιχνίδι με μικτά φύλα είχε περισσότερη δράση και ενδιαφέρον από αυτή που πίστευαν προηγουμένως. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες και κυρίως τα παιδιά εξέφρασαν τη χαρά τους για την πρωτότυπη δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν εξαίροντας τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες και κυρίως στον αθλητισμό!
Μέσα από το πρόγραμμα HER SPORT δημιουργήθηκε σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη καλών πρακτικών για την ισότιμη συμμετοχή των φύλων στον αθλητισμό και τη νοοτροπία του ευ αγωνίζεσθαι. Αυτή είναι μια σημαντική καινοτομία και η συμβολή του προγράμματος στην ευρωπαϊκή κοινωνία μας!

Δείτε τις Φωτογραφίες

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ