Πότε αναμένεται η καταβολή σύνταξης για νέους συνταξιούχους

 Πότε αναμένεται η καταβολή σύνταξης για νέους συνταξιούχους
ads-img-2

Όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

ads_wide

Ολοκληρώθηκε και τίθεται σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την καταβολή της πρώτης πληρωμής της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «εντός του 2023 όλοι οι εργαζόμενοι που υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη κατά τον αμέσως επόμενο μήνα της συμπλήρωσης του ορίου της συντάξιμης ηλικίας».

Πρόσθεσε ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι αποτελούν το 30% των συνταξιούχων, θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από την συμπλήρωση του 65ου έτους».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «από το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους οι οποίοι αποτελούν το 70% των συνταξιούχων, θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από την συμπλήρωση του 63ου έτους».

Συνέχισε λέγοντας ότι «από την επιτάχυνση των διαδικασιών θα επωφεληθούν εκατοντάδες συνταξιούχοι εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ θα επωφελούνται περίπου 10000 συνταξιούχοι ετησίως, έτσι ώστε κανένας πολίτης να μην μένει χωρίς εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση».

Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία, ο Υπουργός είπε ότι «οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την καταβολή θεσμοθετημένης σύνταξης κατά το 2021 ήταν 10257, κατά το 2022 ήταν 11425, και κατά το 2023 έχουν υποβληθεί μέχρι σημερα 7861 αιτήσεις, ενώ κατά το 2022 ο μέσος όρος του χρόνου εξέτασης κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 6 μηνών».

Ανέφερε, επίσης, ότι «το μηχανογραφικό σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναβαθμίστηκε τεχνολογικά έτσι ώστε να αξιοποιείται αυτόματα η υφιστάμενη πληροφόρηση που είναι εσωτερικά διαθέσιμη για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η έγκαιρη καταβολή της πρώτης πληρωμής».

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου «ακολούθως, μετά από την ολοκλήρωση της αναλυτικής εξέτασης της αίτησης που έχει υποβληθεί και ενδεχομένως να περιλαμβάνει επιπρόσθετα στοιχεία που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, η όποια απόκλιση θα συνυπολογίζεται και θα συμφιλιώνεται αναδρομικά, μέσα από την καταβολή των μηνιαίων ποσών σύνταξης κατά το επόμενο διάστημα».

Πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των παροχών που καταβάλλονται από το τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες».

Συγκεκριμένα, είπε ο Υπουργός Εργασίας, «βελτιστοποιείται η αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, απλοποιούνται οι διαδικασίες, αξιοποιείται η τεχνολογία και εισάγονται καινοτομίες».

Μια παράλληλη διαδικασία την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας είναι, όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, «η υπερωριακή υποστήριξη του Υπουργείου από στελέχη άλλων κρατικών υπηρεσιών σε μη εργάσιμο χρόνο για την εξέταση των αιτημάτων των πολιτών, στην οποία συμμετέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και η Νομική Υπηρεσία».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι «η έγκαιρη καταβολή των παροχών για τις οποίες οι πολίτες είναι δικαιούχοι από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος Διακυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση».

ΚΥΠΕ

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ