«Καντάρι τσέπης»: Έκθεμα του μήνα από το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου

 «Καντάρι τσέπης»: Έκθεμα του μήνα από το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου
ads-img-2

To έκθεμα του μήνα από το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου αφορά το «καντάρι τσέπης»

Συγκεκριμένα, τα μουσεία μπορούν να εκθέτουν μόνο ένα μέρος των συλλογών τους προς το κοινό και αυτό λόγω της έλλειψης χώρου. Ένας τρόπος για να αποκτήσει το κοινό πρόσβαση στα αντικείμενα του Μουσείου Κυπριακής Υπαίθρου, είναι μέσα από τα εκθέματα του μήνα.

ads_wide

Κάθε μήνα το Τμήμα Γεωργίας παρουσιάζει ένα από τα εκθέματα που βρίσκονται στο Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου, για να το γνωρίσετε ή να το θυμηθείτε!

Έτσι, το έκθεμα Ιουλίου 2023 από το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου είναι το «Καντάρι τσέπης».

Δείτε φωτογραφία του:

Αποτελείται από ένα μεταλλικό έλασμα, κυρτό, ημικυκλικής διατομής με πεπλατυσμένα άκρα. Το τμήμα αυτό κλείνει με μεταλλικό καπάκι, στο οποίο φαίνονται ίχνη από ορείχαλκο ή χρυσή μπογιά, σχεδόν ορθογώνιο με τα πάνω και κάτω άκρα του να καμπυλώνονται. Πάνω στο καπάκι υπάρχει ελλειψοειδής οπή, δεξιά και αριστερά της οποίας υπάρχουν κλίμακες μετρώντας οκάδες και κιλά ταυτόχρονα. Στην κλίμακα των κιλών είναι γραμμένα πάνω τα στοιχεία KILO και από κάτω είναι αριθμημένη από το 0-12, ενώ στην κλίμακα των οκάδων είναι γραμμένα OKE και είναι αριθμημένη από 0-10. Πάνω από τις κλίμακες είναι γραμμένα τα στοιχεία: ORIGINAL, Rebόre, MADE IN GERMANY και κάτω από αυτά τα POCKET BALANCE. Στο κάτω μέρος από τις κλίμακες είναι σφραγισμένη η επιγραφή REGISTERED. Το καπάκι με το ημικυκλικό έλασμα κλείνει με τη βοήθεια τριών μεταλλικών βιδών. Το τμήμα αυτό αποτελεί το πλαίσιο του κανταριού. Εσωτερικά τοποθετείται ο μηχανισμός του ελατηρίου. Οι σπείρες του διέρχονται μιας μεταλλικής λεπτής ράβδου με κυκλικό το πάνω και κάτω άκρο που εξέχει του πλαισίου. Στο πάνω προεξέχον άκρο υπάρχει οπή μέσα από την οποία περνά μεταλλικός κρίκος, ενώ στο κάτω κυκλικό τμήμα του, υπάρχει άλλη οπή από την οποία διέρχεται μεταλλικός γάντζος, πάνω στον οποίο τοποθετείται το αντικείμενο μέτρησης. Στο ελλειψοειδές τμήμα του καπακιού φαίνεται πρόσθετο μεταλλικό έλασμα με κεκαμμένο το πάνω άκρο που τοποθετείται οριζόντια της μεταλλικής ράβδου και αποτελεί τον δείχτη της κλίμακας του κανταριού.

Το καντάρι είναι μικρό σε μέγεθος και μπορεί να τοποθετηθεί στην τσέπη του χρήστη. Έχει ως σκοπό τη μέτρηση μικρού βάρους αντικειμένων σε κιλά και αντίστοιχα σε οκάδες.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ