Η Κοινότητα Αγριδιών έχει επιλεγεί για πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής Βιολογικής διαχείρισης της κάμπιας του Πεύκου

 Η Κοινότητα Αγριδιών έχει επιλεγεί για πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής Βιολογικής διαχείρισης της κάμπιας του Πεύκου
ads-img-3

Ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς όλων των πεύκων, είναι η κάμπια των πεύκων ή αλλιώς πιτυοκάμπη . Σοβαρός κίνδυνος δερματοπάθειας ελλοχεύει τόσο στους ανθρώπους, όσο και τα κατοικίδια, στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με πεύκα τα οποία έχουν προσβληθεί από κάμπιες.

ads_wide

Συγκεκριμένα, όταν νιώσουν ότι απειλούνται, εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη, που προκαλεί στον άνθρωπο αλλά και σε ζώα δερματικά συμπτώματα.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κάμπιας, για να προστατεύσουν τα δέντρα, τους ανθρώπους, αλλά και τα κατοικία οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.Ένα από αυτό είναι πιλοτικό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος με φυσικούς εχθρούς της κάμπιας.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί η εφαρμογή πιλοτικής βιολογικής διαχείρισης της κάμπιας του πεύκου προωθώντας φυσικούς θηρευτές όπως ο τσαλαπετεινός γνωστός στην Κύπρο ως πουπούξιος, ο πέμπετσος αλλιώς μουγιαννούι και ο καλόγερος γνωστός και ως τσαγκαρούδι. Τα τρία αυτά είδη τρέφονται με μεγάλες ποσότητες κάμπιας των πεύκων αφού η ενηλικίωση της κάμπιας συμπίπτει με την περίοδο αναπαραγωγής των ειδών αυτών. Συνεπώς η ανάγκη για πρωτεϊνούχα τροφή στους νεοσσούς είναι απαραίτητη.

Επομένως, αυτό θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών σε περιοχές με έντονη την παρουσία κάμπιας των πεύκων. Με τον τρόπο αυτό τα πουλιά θα προτιμήσουν την περιοχή αφού θα υπάρχει κατάλληλος χώρος φωλιάσματος και με την παρουσία υψηλής ποιότητας και ποσότητας τροφής θα λειτουργήσουν ως ρυθμιστές του πληθυσμού της κάμπιας. Έχουν κατασκευαστεί φωλιές με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των ειδών αυτών.

Οι φωλιές θα τοποθετηθούν στην κοινότητα Αγριδιών σε συγκεκριμένα σημεία εντός της προσβεβλημένης περιοχής. Οι φωλιές θα χαρτογραφηθούν για καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας τους, ενώ θα εκτιμηθεί και η έκταση παρουσίας του προβλήματος της κάμπιας των πεύκων ώστε να γίνει σύγκριση εάν τα συγκεκριμένα είδη λειτούργησαν θετικά ως προς την μείωση του προβλήματος. Ο τσαλαπετεινός δεν αποτελεί πολυπληθείς είδος για την Κύπρο όπως τα άλλα δύο είδη και θα θεωρηθεί επιτυχία η φωλεοποίηση έστω μικρού αριθμού ζευγαριών.

Καταληκτικά, το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γραφείο Τμήματος Γεωργίας, την Δασική Περιφέρεια Τροόδους και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών, τις επόμενες μέρες αναμένεται να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ