Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό

 Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό
ads-img

Λίγα λόγια για το Εθιμο του Γυρού της Παναγίας:..

ads_wide

Ένα πανάρχαιο έθιμο διασώζουν και τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της όμορφης κοινότητας του Αγρού Πιτσιλιάς.

Πρόκειται για τη λιτανεία των ιερών εικόνων, που γίνεται την Τρίτη της Διακαινησίμου και η οποία κρατά τρεις ώρες, αφού διέρχεται από τις εκκλησίες, τους αγρούς, τις γειτονιές και την κεντρική πλατεία του χωριού. Κάθε Τρίτη της Λαμπρής, στις πέντε το πρωί, σημαίνουν οι καμπάνες και μόλις χαράξει ιερείς και λαϊκοί από τον Αγρό και όχι μόνο ξεκινούν για την κοντινή τους εκκλησία (Παναγίας Ελεούσας ή Ιωάννη Προδρόμου), όπου ξεκινάει η λιτανεία. Ξεκινούν από τις δύο εκκλησίες και φθάνουν στο ίδιο σημείο, όπου γίνεται λιτανεία και μετέπειτα συνεχίζουν μαζί όλοι την ίδια πορεία. Προεξάρχουσα θέση έχει η ιστορική εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, η οποία φέρει την επωνυμία «Αγριώτισσα» και ανάγεται στον 12ο αιώνα.

Είναι κειμήλιο της Μονής της Παναγίας του Μεγάλου Αγρού, την οποία ίδρυσαν την περίοδο της εικονομαχίας μοναχοί από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, που ήλθαν στην Κύπρο και της έδωσαν το όνομα της Μονής της Κυζίκου. Από τη Μονή πήρε το όνομά του και ο σημερινός Αγρός. Της λιτανείας προηγούνται νέοι με την ελληνική σημαία, το σήμαντρο της αρχαίας Μονής, που κρατούν δύο άνδρες, ενώ ένας το κρούει με ένα σφυρί. Άνδρες και γυναίκες κρατούν άλλες εικόνες Αγίων, ανάμεσα στις οποίες και του Αγίου Πολυκάρπου, μαθητή του Ευαγγελιστή Ιωάννη, και πρώτου Επισκόπου Σμύρνης.

Σε συγκεκριμένα σημεία η πομπή σταματά και οι ιερείς διαβάζουν διαδοχικά τις στάσεις του Ακάθιστου Ύμνου. Στις γειτονιές αναμένουν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους με ραντιστίρια και θυμιατήρια και οι ιερείς μνημονεύουν τους ζώντες και κεκοιμημένους της οικογένειας. Οι νεότερες γυναίκες προσφέρουν πασχαλινά κουλουράκια και άλλα γλυκά…

Δείτε τις φωτογραφίες

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ