Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Ιπποκράτης 2023» στα Αγρίδια

 Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Ιπποκράτης 2023» στα Αγρίδια
ads-img-3

«Οι ασκήσεις αποτελεσματική μέθοδος προληπτικής προστασίας» είπε η Υπ. Υγείας από το σημείο.

Η διενέργεια ασκήσεων συνιστά μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προληπτικής προστασίας ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Χαιρετίζοντας την άσκηση «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 2023» το απόγευμα της Δευτέρας, η Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «ο σωστός σχεδιασμός, η κατάλληλη προετοιμασία και ο άρτιος συντονισμός μας επιτρέπουν να έχουμε τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα εξασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Όπως ανέφερε η κ. Κανάρη, αποκλειστικός στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση/διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

«Απώτερος σκοπός είναι η αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσεως, η οποία προκαλείται λόγω ενός σοβαρού τροχαίου συμβάντος με μεγάλο αριθμό τραυματιών και μαζικών απωλειών», είπε η Υπουργός.

ads_wide

Συνέχισε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη άσκηση αλλά και γενικότερα οι ασκήσεις σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο, συμβάλλουν στον εντοπισμό και βελτίωση τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων, στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και στην ενδεχόμενη αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων δράσης.

Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι αυτού του είδους επιχειρησιακές ασκήσεις αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και για αυτό ακριβώς τον λόγο, “υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τις δράσεις της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων αφού ο ύψιστος στόχος είναι, η ετοιμότητα των υπηρεσιών μας προς όφελος των πολίτων της χώρας μας”.

Όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει τη συμμετοχή στην άσκηση και της νέας ομάδας αντιμετώπισης ειδικών καταστάσεων “HART” της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που εκπαιδεύεται για ανταπόκριση σε δύσκολες και ιδιαίτερες καταστάσεις και μπορεί να δράσει στην διάσωση από αέρα και θάλασσα κατά την διάρκεια κρίσεων και άλλων καταστάσεων.

Η Υπουργός είπε πως οι Διασωστικές Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης αναβαθμίζουν τα μηχανοκίνητα μέσα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, μειώνουν τον χρόνο ανταπόκρισης και αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων.

Η άσκηση αφορούσε τη διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας και σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε συνεργασία με την Cyprus Public Transport, με την υποστήριξη του Κέντρου Τραύματος του Γ.Ν Λευκωσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Πολιτικής Άμυνας, του Εκπαιδευτικού Οργανισμού MSR, της Τράπεζας Κύπρου/ Οργανισμού Reaction και του Πανεπιστημίου Frederick.

Το σενάριο της Άσκησης «Ιπποκράτης 2023» προέβλεπε την άμεση επέμβαση της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντιμετώπιση τροχαίου ατυχήματος σε αγροτική περιοχή στο χωριό Αγρίδια, με λεωφορείο που μετέφερε περίπου 40 επιβάτες και το οποίο εκτοξεύθηκε από γεφύρι σε χαράδρα μεγάλου βάθους, με νεκρούς και τραυματίες.

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ