Έλειπε το χωριό σε γάμο και η εκκλησία τους πήρε φωτιά – Πώς έγινε Προστάτης τους ο Άγ. Μάμας

 Έλειπε το χωριό σε γάμο και η εκκλησία τους πήρε φωτιά – Πώς έγινε Προστάτης τους ο Άγ. Μάμας
ads-img-3

Η ιστορία που «κρύβεται» πίσω από τη σχέση που έχει όλα αυτά τα χρόνια η κοινότητα Ξυλιάτου με τον Άγιο Μάμα που γιορτάζει κάθε του γιορτή με μεγάλο Πανηγύρι!

ads_wide

2 Σεπτεμβρίου και η Εορτή του Αγίου Μάμαντος αποτελεί γεγονός για την κοινότητα Ξυλιάτου. Μία κοινότητα η οποία φροντίζει κάθε παραμονή της εορτής του Αγίου τους, δηλαδή 1η Σεπτεμβρίου, να στήνει στο χωριό ένα μεγάλο Πανηγύρι!

Αυτό θα συμβεί και φέτος καθώς, την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου, ο Ξυλιάτος ετοιμάζεται για την Πανηγυρική του Εκδήλωση αρχίζοντας από τις 6 και μισή το απόγευμα με τον Πανηγυρικό Εσπερινό Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μάμαντος και στη συνέχεια, το Κοινοτικό Συμβούλιο φρόντισε για ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς, τραγούδια και φαγητό, στην πλατεία του χωριού!

Μιλώντας στο Pitsilia Daily, για την μεγάλη αυτή ημέρα, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλιάτου, Κυριάκος Φοίβου ανέφερε ότι πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου το χωριό, εδώ και αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως μας αποκάλυψε, πίσω από αυτή την απόφαση- να κηρυχθεί ο Άγιος Μάμας ως ο προστάτης του χωριού και να γιορτάζεται κάθε 1η Σεπτεμβρίου- κρύβεται μία ιστορία.

Πηγαίνοντας πίσω στο 1988, όπως μας περιέγραψε, σχεδόν ολόκληρη η κοινότητα, απουσίαζε μία ημέρα από το χωριό καθώς τελείτο ο γάμος ενός συγχωριανού τους. Εκείνες, λοιπόν, τις ώρες απουσίας, ξέσπασε μία μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος που υπήρχε στο χωριό.

Έτσι, από εκείνη την χρονιά, αποφασίστηκε όπως κάθε 1η Σεπτεμβρίου, ο Άγιος αυτός να εορτάζεται με Πανηγυρικές Εκδηλώσεις στην εκκλησία που αναστηλώθηκε και φέρει και πάλι το όνομα του Αγίου.

«Έτσι από τότε, κάθε 1η Σεπτεμβρίου, όποια μέρα και να είναι, εμείς σαν κοινότητα διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση», είπε ο Κοινοτάρχης.

Μιλώντας για την ερχόμενη Κυριακή, όπως μας ανέφερε, στην εκκλησία θα βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου και κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την κοινότητα και να παραστεί στον Πανηγυρικό Εσπερινό Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μάμαντος.

«Στη συνέχεια και με τη λήξη του Εσπερινού, καλούμε τον κόσμο να κοπιάσει στην πλατεία μας και να γιορτάσει μαζί μας, απολαμβάνοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει», είπε.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες τις πληροφορίες της Πανηγυρικής Εκδήλωσης ΕΔΩ.

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ