Δύο Μνημόνια Συνεργασίας και Τεχνική Διευθέτηση Δασοπυρόσβεσης υπέγραψαν Κύπρος-Ιορδανία

 Δύο Μνημόνια Συνεργασίας και Τεχνική Διευθέτηση Δασοπυρόσβεσης υπέγραψαν Κύπρος-Ιορδανία
ads-img-2

Δύο Μνημόνια Συνεργασίας και μια Τεχνική Διευθέτηση που προνοεί την αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Ιορδανία στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ιορδανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, υπεγράφηκε Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας 2023-2024, το οποίο προνοεί την παραχώρηση αναπτυξιακής βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιορδανία, ύψους 475,000 ευρώ με έμφαση στον τομέα της Υγείας. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας, ενώ από κυπριακή πλευράς όλα τα Μνημόνια και η Τεχνική Διευθέτηση υπεγράφησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Επίσης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Επενδύσεων της Ιορδανίας για συνεργασία στον τομέα των Επενδύσεων. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε η Υπουργός Επενδύσεων.

ads_wide

Τεχνική Διευθέτηση (ΤΔ) για τη Δασοπυρόσβεση, η οποία προνοεί την αποστολή δυο εναέριων μέσων από την Ιορδανία στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η ΤΔ στηρίζεται στη Συμφωνία SOFA, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε σε ισχύ στις 26/6/2023. Εκ μέρους της Ιορδανίας υπέγραψε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τα μνημόνια υπεγράφησαν μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β, στο Παλάτι, στο Αμμάν, και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που έγιναν υπό μορφή γεύματος εργασίας.

ΚΥΠΕ

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ