«Χρέος η συνέχιση του αγώνα» είπε η Υφ. Ναυτιλίας από το μνημόσυνο Ηρώων στα Αγρίδια

 «Χρέος η συνέχιση του αγώνα» είπε η Υφ. Ναυτιλίας από το μνημόσυνο Ηρώων στα Αγρίδια
ads-img-3

Τελέστηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων Ανδρέα Ματείδη, Σπύρου Πετούση, Χριστάκη Αργυρίδη και Κωστάκη Βαλανίδη στα Αγρίδια.

Tελέστηκε το πρωί, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Αγρίδια, το ετήσιο μνημόσυνο των Ηρώων 1974 της κοινότητας. Κατά τη Λειτουργία αναπέμφθηκε Δέηση και για τους Αγνοούμενους, Μιχαλάκη Κυπριανού και Θεοφάνη Θεοφάνους.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη. Αμέσως μετά, ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Κοινότητας και στην πλατεία του χωριού, μαζί με δεξίωση, ενώ η μεταφορά της φλόγας, έγινε από το Σωματείο Κύπρου, Περικλής Δημητρίου. 

ads_wide

Στον επιμνημόσυνο της λόγο, την Κυριακή, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Αγριδιωτών, Ανδρέα Ματεϊδη, Σπύρου Πετούση, Χριστάκη Αργυρίδη και Κωστάκη Βαλανίδη, η Υφυπουργός ανέφερε πως τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής έριξαν σκιά θλίψης και οδύνης πάνω στην κοινότητα των Αγριδιών.

«Ωστόσο, ανάμεσα στη λαίλαπα του πολέμου, στάθηκαν ακλόνητοι υπερασπιστές της πατρίδας, αυτοί οι ήρωες που τιμούμε σήμερα που ενσάρκωσαν το θάρρος, την ακλόνητη αποφασιστικότητα και το ακαταμάχητο πνεύμα που αρνήθηκε να υποχωρήσει απέναντι στον Αττίλα», συμπλήρωσε.

Αυτοί οι πεσόντες ήρωες, συνέχισε, πολέμησαν γενναία και προσέφεραν την υψηλότερη θυσία, αντιμέτωποι με τον υπέροπλο τουρκικό στρατό, ενώ πρόσθεσε πως «η ακλόνητη αποφασιστικότητά τους, βαθιά ριζωμένη στην αγάπη για τη γη τους, τους ώθησε να υπερασπιστούν γενναία τα σπίτια, τις οικογένειές τους και την πολιτιστική κληρονομιά τους και τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη».

Λέγοντας πως η εισβολή του 1974 δεν αφήνει μόνο φυσικές πληγές στη γη μας, αλλά δημιουργεί επίσης μια ανεξίτηλη πληγή στις καρδιές μας, η Μαρίνα Χατζημανώλη ανέφερε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μέσα από μεγάλες τραγωδίες, ξεπροβάλλουν οι ήρωες.

«Τα Αγρίδια έγιναν παράδειγμα των εξαιρετικών πράξεων θάρρους και αυταπάρνησης που καθορίζουν τους ήρωες – ανθρώπους που υπερβαίνουν τον φόβο, παρακάμπτουν τις δυσκολίες και ενσωματώνουν τις αρετές της τιμής, της αυταπάρνησης και της θυσίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, πως αυτοί οι ήρωες στάθηκαν ακλόνητοι απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα και πολέμησαν με γενναιότητα για να προστατεύσουν τις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, ιδέες που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της κάθε κοινωνίας.

Η μνήμη τους, υπογράμμισε, πρέπει να αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση εκτίμησης της ελευθερίας που απολαμβάνουμε σήμερα, χάρη στην ακλόνητη αφοσίωση και θυσία τους, ενώ από την άλλη, υπέδειξε, «η θυσία τους είναι μια συνεχής υπενθύμιση προς όλους εμάς, να μην ξεχάσουμε την υποχρέωσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι της τελικής δικαίωσης της πατρίδας μας».

Στον επιμνημόσυνο της λόγο, η Μαρίνα Χατζημανώλη ανέφερε, επίσης, ότι ο κατοχικός στρατός και η πράσινη γραμμή, οι αγνοούμενοι και ο Πενταδάκτυλος μάς υπενθυμίζουν καθημερινά πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε , μέχρι να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον τόπο μας μετά την εισβολή, την κατοχή και τον καθημερινό εποικισμό που λαμβάνει χώρα στο νησί μας εδώ και μισό αιώνα περίπου.

«Ας αγωνιστούμε να ενσωματώσουμε τις αρετές που χαρακτηρίζουν αυτούς που έπεσαν υπέρ της πατρίδας μας και να χτίσουμε ένα μέλλον όπου η ηρωική νοοτροπία όχι μόνο μνημονεύεται αλλά συνεχώς μιμείται», κατέληξε στην ομιλία της η Υφυπουργός.

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ