Αστρονομική βραδιά από τον CSEO για το φαινόμενο των Περσείδων

 Αστρονομική βραδιά από τον CSEO για το φαινόμενο των Περσείδων

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) θα γιορτάσει και φέτος την αποκορύφωση του φαινομένου των Περσείδων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, φέτος οι Περσείδες θα κορυφωθούν στις 11-13 Αυγούστου, με δεκάδες ορατά πεφταστέρια να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης φτάνοντας έως και τα 100 την ώρα.

Για να γιορτάσει το φαινόμενο αυτό, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) προσκαλεί το κοινό στις 11 Αυγούστου σε μια βραδιά στην ύπαιθρο μαζί με τους συνδιοργανωτές του, Riverland Bio Farm.

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός και επιστήμονες του Οργανισμού θα προσφέρουν μια αστρονομική ξενάγηση στους πλανήτες και τους αστερισμούς. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να φέρουν τα δικά τους τηλεσκόπια.

ads_wide

Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη βραδιά με κάποια περαιτέρω αστρονομική εκπαίδευση, ο CSEO θα προβάλει μια σειρά από ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το διάστημα (επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.facebook.com/events/820032102829137 για το πρόγραμμα προβολών).

Οι Περσείδες είναι ένα ετήσιο φαινόμενο που ξεκινά στα μέσα Ιουλίου και διαρκεί έως τα τέλη Αυγούστου. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 36 μ.Χ. και ονομάζεται έτσι καθώς τα πεφταστέρια φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα. Η πραγματική προέλευσή τους όμως είναι ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle που χρειάζεται 133 χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο και, με διάμετρο 26 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο ουράνιο αντικείμενο που είναι γνωστό σε μας ότι περνά επανειλημμένα από τον πλανήτη μας.

Μια φορά το χρόνο, η Γη περνά μέσα από το πιο πυκνό μέρος του ίχνους που αφήνει πίσω του ο κομήτης και, καθώς αυτά τα κομμάτια συγκρούονται με την ατμόσφαιρά μας και καίγονται, μπορούν να παρατηρηθούν πύρινοι μετεωρίτες όταν βρίσκονται περίπου 95 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί, οι Περσείδες χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης με πάνω από 214.000 χιλμ την ώρα και καίγονται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 1.650 βαθμούς Κελσίου και οι περισσότερες έχουν μέγεθος κόκκων άμμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Περσείδες θα είναι ιδιαίτερα ορατές φέτος λόγω της φάσης της Σελήνης.

Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ αναψυκτικά και σνακ θα είναι διαθέσιμα για αγορά στο περίπτερο του Riverland Bio Farm, ωστόσο όσοι παρευρεθούν είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τα δικά τους. Για πιο αναπαυτική θέαση του νυχτερινού ουρανού καλείται το κοινό να φέρει μαζί του μαξιλαράκια ή κουβέρτες του πικνικ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.facebook.com/events/820032102829137.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΚΥΠΕ.

skin-ad_1_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ