Ανακαλύψτε την Πιτσιλιά!

 Ανακαλύψτε την Πιτσιλιά!

Ένα σύντομο βίντεο αφιερωμένο στην Πιτσιλιά. Μία ορεινή περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνονται χωριά από τις επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας. Χωριά που τα συνδέουν πολλά μεταξύ τους…

ads_wide

Περιοχή Πιτσιλιάς ή αλλιώς, ένας ισχυρός δεσμός 42 χωριών που ενώνονται με μία ταυτότητα.

Η Πιτσιλιά έχει τη δική της Ιστορία, τη δική της ταυτότητα που ξεκινά αιώνες πριν. Η Φύση, ο Πολιτισμός και η Παράδοση, αποτελούν για τα χωριά της Πιτσιλιάς ισχυρές έννοιες που τις ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια!

Το κάθε χωριό «κουβαλά» τη δική του ιστορία, με απώτερό του στόχο, αυτή να μη σβήσει ποτέ!

Η αγάπη για την Πιτσιλιά σε συνδυασμό με όλα τα πιο πάνω, αποτέλεσαν την αφορμή για να δημιουργηθεί το Pitsilia Daily! Ένα μέσο αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτά τα χωριά!  

Στόχος μας, να κρατήσουμε ζωντανά αυτά τα χωριά και την ιστορία τους, την παράδοση και τον πολιτισμό τους. Να βοηθήσουμε στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και να αποτελέσουμε πηγή ανάπτυξής τους!

Οι δράσεις μας, δεν περιορίζονται, παρά μόνο δυναμώνουν και αυξάνονται γιατί για εμάς, η Πιτσιλιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αυτού του τόπου!

Τι σημαίνει, λοιπόν, Πιτσιλιά;

Η ιστορία της Πιτσιλιάς…

Η Πιτσιλιά ξεκινά να υπάρχει αιώνες πριν, έχοντας τη δική της ιστορία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την ιστορία, όλα ξεκίνησαν το 380 μ.Χ. όταν ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄, επέβαλε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τη θρησκεία του Χριστιανισμού ως υποχρεωτική, έχοντας ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία κρίσιμη περίοδος.

Πολλοί ήταν οι Ελληνοκύπριοι που πίστευαν στην αρχαία ελληνική θρησκεία, γεγονός που τους οδηγούσε σε απροθυμία να ακολουθήσουν τη διαταγή του Αυτοκράτορα. Αυτό, τροφοδότησε την αρχή μίας σκληρής περιόδου κατά την οποία οι βιαιότητες και οι διωγμοί των μη-χριστιανών, να αποτελέσουν ένα καθημερινό και δύσκολο φαινόμενο.

Έτσι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πήρε την απόφαση να ξεφύγει απ’ όλα όσα επικρατούσαν και να μετοικίσει σε ορεινές περιοχές στις οποίες, λόγω της ανάγκης για επιβίωση, οργανώθηκαν ως αμυντικά και κοινοτικά σύνολα σε μέρη όπου η μορφολογία του εδάφους, τους εξασφάλιζε μία περιμετρική αμυντική ασφάλεια.

Κάπου εδώ, ο Άγιος Επιφάνιος, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την ηρεμία και την ειρήνη μεταξύ των δύο αυτών «ομάδων», ζήτησε την υποστήριξη του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄ και με διάταγμα, εγκαθίδρυσε την ορεινή περιοχή Πιτσιλιάς σε ζώνη ασφάλειας.

Οι Χριστιανοί τότε, ονόμασαν την περιοχή «Απιστιλιά», που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της ως περιοχή των «άπιστων», ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η ονομασία- που θεωρείτο προσλητική- άλλαξε και στο αντώνυμο «Πιτσιλιά».

Ο πληθυσμός της Πιτσιλιάς, γύρω στο 650 μ.Χ., λόγω και της κατάληψης του νησιού από τους Άραβες, αυξήθηκε σημαντικά από πρόσφυγες και υποχωρούντες στρατιώτες.

Το 700 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Τιβέριος Γ´, συνθηκολόγησε με το Χαλιφάτο των Ομεϋαδών, την επιστροφή στην Κύπρο χιλιάδων Κύπριων αιχμάλωτων πολέμου από την Κύζικος Προποντίδα. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Πιτσιλιά φέρνοντας μαζί τους θρησκευτικές εικόνες Άγιων και της Θεοτόκου.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου θεώρησαν ως θαύμα της Παναγίας την ελευθέρωση και τον επαναπατρισμό τους. Παράλληλα δόθηκε γενική αμνηστία σε όλους τους αρματολούς φυγόδικους της περιοχής που επίσης θεωρήθηκε ως Θαύμα της Παναγίας. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην καθιέρωση των γιορτών και των πανηγυριών για λόγους λατρείας και προσκυνήματος, που ώθησαν την οικονομική ανάπτυξη της Πιτσιλιάς. Μία ανάπτυξη και ευημερία που διήρκεσε τέσσερις αιώνες.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι οι πιο άπιστοι (Απίστιλοι) έγιναν οι πιο πιστοί (Πίτσιλοι).

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ