Ανακαλύψτε τα 4 πιο εκλεκτά οινοποιεία της Πιτσιλιάς

 Ανακαλύψτε τα 4 πιο εκλεκτά οινοποιεία της Πιτσιλιάς
ads-img

Αυτά τα 4 οινοποιεια της Πιτσιλιάς αποτελούν ένα must προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού...

ads_wide

Η Πιτσιλιά, με την εκθαμβωτική της ομορφιά και τον μοναδικό πολιτιστικό της πλούτο, αποτελεί μια από τις κορυφαίες περιοχές στην Κύπρο για τον οινοτουρισμό. Ανάμεσα στον Μαχαιρά και τη Μαδαρή, διακρίνεται τόσο για την μοναδική ομορφιά της, όσο και για την πλούσια κληρονομιά της, αποτελώντας τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού. 

Το ενδιαφέρον για τον οινοτουρισμό στην Πιτσιλιά αναπτύσσεται διαρκώς, αποτελώντας μια ανανεωμένη τάση. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, συνδυάζοντας την επίσκεψη σε διάφορα οινοποιεία με την ανακάλυψη του πλούτου της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διοργάνωση αυτής της “οινοπεριπέτειας” έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την προσπάθεια των ίδιων των οινοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει καλύτερες υποδομές και προσφέρουν πλέον μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Μερικά από τα κορυφαία οινοποιεία στην Πιτσιλιά προσφέρουν μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων γαστρονομικών εμπειριών και ξεναγήσεων στους αμπελώνες. Το καθένα από αυτά τα οινοποιεία αποτελεί έναν προορισμό αυτόν καθ’ αυτόν, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γευτούν τα εκλεκτά κρασιά τους, να εξερευνήσουν τη γηγενή φύση των αμπελώνων και να μάθουν για τις μοναδικές τεχνικές οινοποίησης.

Ακολουθεί μια επιλογή από τα 4 πιο εκλεκτά οινοποιεία στην Πιτσιλιά που αξίζει να επισκεφθείτε, για μια αξέχαστη εμπειρία στον κόσμο του κρασιού και της κυπριακής φιλοξενίας.

Askon Art Vineyards & Wines 

Το κρασί είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό. Είναι η εκδήλωση μιας μοναδικής τέχνης, η οποία απαιτεί πάθος, γνώση και τη σωστή φροντίδα για να εκφραστεί στο έπακρο της. Και ακριβώς αυτή η φροντίδα και αφοσίωση, βρίσκονται στην καρδιά του πολυβραβευμένου οινοποιείου με το όνομα Askon Art Vineyards & Wines στον γραφικό Ασκά.

Ξεκινώντας το ταξίδι του το 2016 από τον καταξιωμένο νεαρό ιδιοκτήτη κύριο Κωνσταντίνο, το Askon Art εστιάζει στην απόλυτη ποιότητα και τη βιώσιμη αμπελουργία. Μέσα από την επιλογή των πιο κατάλληλων ποικιλιών και τη στρατηγική εγκατάσταση των αμπελώνων σε υψηλά υψόμετρα, το οινοποιείο δημιουργεί μοναδικά εκλεκτά κρασιά που εκφράζουν την απαράμιλλη γεύση της Κύπρου.

Οι αμπελώνες βρίσκονται στην εκπληκτική περιοχή της Πιτσιλιάς στο χωριό Ασκάς, σε υψηλά υψόμετρα που αγγίζουν ακόμα και τα 1300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ιδιαίτερη κλιματική ζώνη και η ποικιλία των εδαφών δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποικιλιών όπως το Γιαννούδι, το Μαραθευτικό, το Μαύρο, το Ξυνιστέρι και πολλές άλλες εγχώριες και διεθνείς ποικιλίες.

Με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 30 βαθμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μεγάλη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, τα αμπέλια ωριμάζουν φυσικά και αβίαστα, εκφράζοντας το πλήρες φάσμα αρωμάτων και γεύσεων κάθε ποικιλίας.

Το οινοποιείο Askon Vineyards and Wines, δεν είναι απλώς ένα οινοποιείο. Είναι ένας κόσμος αφιερωμένος στην απόλαυση του κρασιού και στην ανακάλυψη νέων αρωμάτων και γεύσεων. Κάθε φιάλη είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της Κύπρου, που προσκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει τη μαγεία της γεύσης και του τόπου.

Οργανώστε τη δική σας οινογαστρονομική εμπειρία στον πανέμορφο Ασκά και συγκεκριμένα στο εστιατόρια “Περνειά”, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα μοναδικά κρασιά και αποστάγματα σε ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική γευσιγνωσία με τον συνδυασμό των κρασιών και των αποσταγμάτων καθώς θα σας σερβίρεται ποιοτικό φαγητό.

Η αγορά των εκλεκτών αυτών κρασιών, μπορεί να γίνει τόσο στο εστιατόριο “Περνιά” όσο και στο ηλεκτρονικο τους κατάστημα με το όνομα perneia.com. 

Ωράριο: Σάββατο – Κυριακή 10:00 πμ – 6:00 μμ (κατόπιν κράτησης)

Website – E-shop: perneia.com 

Τηλέφωνο: +357 99944594, 

Email: [email protected]

Διεύθυνση: Askas, Grigori auxentiou 24, Nicosia, Cyprus

Οινοποιείο Εκφράσεις 

Καθώς επισκέπτεστε τα Χανδριά ένας must προορισμός είναι το Οινοποιείο Εκφράσεις, ένας οίκος εξαιρετικής οινικής τέχνης που θέτει νέα στάνταρ στην παραγωγή κρασιών.

Στον παράδεισο της Πιτσιλιάς, στους πρόποδες της Μαδαρής, ο Χρήστος Βασιλειάδης, ένας πρωτοπόρος οινοποιός, δημιουργεί έναν κόσμο όπου η φύση συναντά την αριστοτεχνία. Το 2013, το Οινοποιείο Εκφράσεις έδωσε το στίγμα του στον κόσμο του κρασιού, ενώ σήμερα αναδεικνύεται ως απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της αριστοκρατικής γεύσης.

Με έδρα τα πανέμορφα Χανδριά, σε υψόμετρο 4000 ποδών, αυτή η οινοποιητική μονάδα αναδεικνύεται ως ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη το μοναδικό κλίμα της περιοχής. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διακρίνονται για τη μοναδική αρχιτεκτονική τους και τον λιτό, μα απολύτως λειτουργικό σχεδιασμό τους, ενώ αποτελούν στολίδι του τοπίου.

Στην ατμόσφαιρα αυτής της οινικής μέκκας, η δημιουργικότητα και η πρωτοπορία είναι στο επίκεντρο. Ο κύριος Χρήστος, με την εξαιρετική του τέχνη και το πάθος του για τη γεύση, δημιουργεί μοναδικά κρασιά που εντυπωσιάζουν με την πολυπλοκότητα και την εκλεκτή γεύση τους.

Κάθε φιάλη του Οινοποιείου Εκφράσεις είναι μια απόλυτη εμπειρία, ένα ταξίδι στη γευστική αρμονία. Από το κόκκινο θησαυρό της Πιτσιλιάς μέχρι τα δροσερά λευκά, κάθε γουλιά είναι ένα ταξίδι στην αίσθηση που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Ας μη ξεχνάμε, πως η αναβάθμιση του οινοποιείου είναι συνεχής και ακολουθεί πιστά την εξέλιξη των αμπελώνων του, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται ποιοτικά και ποσοτικά στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις αλλά και σε καινούριες προκλήσεις.

Ως εκ τούτου, στο οινοποιείο υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι γευσιγνωσίας, ανοιχτοί στο κοινό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά, να συνομιλήσει με τους ανθρωπους πίσω από την παραγωγή και να ανακαλύψει τα μυστικά του οινοποιείου αλλά και του κτήματος.

Διεύθυνση:  Χανδριά, Λεμεσός, Κύπρος Τ.Κ: 4875

Τηλέφωνο: 25211604, 99400205

Email:[email protected] 

Ιστοσελίδα: www.ekfraseis.com 

Hλεκτρονικό Kατάστημα: www.ekfraseiswines.com 

Santa Irene Winery 

Από τη λίστα των πιο εκλεκτών οινοποιείων στην Πιτσιλιά, δε μπορεί να απουσιάζει το οινοποιείο Santa Irene στον Φαρμακά, το οποίο αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου και μια ιστορία αγάπης για τη γη και την παράδοση

Εκεί, η μαγεία της οινικής τέχνης συναντά τόσο την κυπριακή αυθεντικότητα, όσο και την αρίστη ποιότητα. Στον ορεινό παράδεισο της Πιτσιλιάς, το Santa Irene υψώνει τον πήχη στην τέχνη της οινοποίησης, αφήνοντας το αναπόσπαστο στίγμα του στην κυπριακή γευστική κληρονομιά. 

Με 200 εκτάρια αιχμαλωτίζοντας τη μαγεία του υψηλού υψομέτρου έως και 1.350 μέτρα, και με αμπελώνες που αναπνέουν στην αρχαία γη, το Santa Irene αναβιώνει την παράδοση του κυπριακού αμπελώνα και εξερευνά νέους ορίζοντες στη γεύση.

Οι παλαιωμένοι αμπελώνες της Πιτσιλιάς, χαραγμένοι πάνω από 120 χρόνια στις απότομες πλαγιές, αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα των κρασιών, σε συνδυασμό με την ποικιλία “Μαύρο Aμπελίσιμο” και το “Ξυνιστέρι“. Στόχος τους είναι τόσο η διατήρηση, όσο και η ανάδειξη αυτών των παραδοσιακών ποικιλιών, αποτελώντας μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Τα κρασιά του οινοποιείου, από τον πειραματισμό στον αμπελώνα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα στο ποτήρι, αποπνέουν την αγάπη, τη φροντίδα και την εμπειρία της γευστικής τέχνης. Κάθε ετικέτα από το Santa Irene αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία, ένα ταξίδι στην αρμονία των γεύσεων.

Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε μάλιστα, ότι ένα σχετικά νέο εγχείρημα που έκανε την εμφάνισή του στον Φαρμακά με το όνομα Vinea Ardua, έδωσε πέντε σημαντικές ετικέτες κρασιών στο οινοποιείο από ένα ξεχωριστό terroir. Το πρότζεκτ αυτό, στοχεύει τόσο στη διατηρήσουν παραγωγικών και ζωντανών εδαφών στην περιοχή, όσο και στην παραγωγή σταφυλιού υψηλής ποιότητας, ώστε να φτιάχνονται ποιοτικά κρασιά. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, που βάζει το οινοποιείο Santa Irene στην κορυφή της πυραμίδας με τα καλύτερα οινοποιεία της Πιτσιλιάς. 

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το Vinea Ardua είναι λατινική φράση που σημαίνει απότομη ή ακόμα και επίπονη άμπελος. Η ονομασία αυτή έρχεται να δέσει με τις κλίσεις που αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αμπελώνων και με το γεγονός ότι κάθε καλλιεργητική φροντίδα πραγματοποιείται χειρωνακτικά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα εκμηχάνισης κι αυτό καθιστά την διαχείριση των αμπελώνων ιδιαίτερα κοπιαστικη και επίπονη. Δεδομένα που αιτιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ως ηρωικούς αμπελώνες παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η ανάδειξη της δυναμικής του terrior της περιοχής του Φαρμακά και των κοινοτήτων πέριξ μέσω της ιδιαίτερης έκφρασης τόσο του Μαύρου όσο και του Ξυνιστεριού. Ακόμη, δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να διασωθούν όσοι περισσότεροι παραδοσιακοί αιωνόβιοι αμπελώνες της περιοχής του Φαρμακά, οι οποίοι αποτελούν τεράστιο κομμάτι της αμπελουργικής ιστορίας της Κύπρου αλλά και τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας γενικότερα.

Με περισσότερα από 30 βραβεία σε διαγωνισμούς οίνου σε Βιέννη, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Κίνα, το Santa Irene κερδίζει τις καρδιές αυτώ που λατρεύουν την οινική τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισκεφτείτε το Santa Irene και ανακαλύψτε το μαγικό κόσμο της κυπριακής οινικής παράδοσης, όπου η ποιότητα συναντά την αυθεντικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο +357 22 515 515 ή στο +357 99299990.

Διεύθυνση: Dimokratias street, Farmakas 2620,Cyprus

Email: [email protected]

Ιστοσελίδα: https://www.santairenewinery.com/ 

Οινοποιείο Κυπερούντας 

Το Οινοποιείο Κυπερούντας είναι ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Κύπρου και βρίσκεται στο γραφικό χωριό της Κυπερούντας, στο κέντρο του ορεινού όγκου Τροόδους στην Λεμεσο. Ιδρύθηκε το 1998 και έχει γρήγορα αποκτήσει αναγνώριση για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών που αντανακλούν το μοναδικό τερουάρ της περιοχής.

Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα οινοποιεία στην Ευρώπη. Αυτή η μοναδική τοποθεσία προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπελιών, με δροσερές θερμοκρασίες και άφθονη ηλιακή ακτινοβολία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλούσιων και πολύπλοκων γεύσεων στα κρασιά.

Το Οινοποιείο Κυπερούντας ειδικεύεται στην παραγωγή τόσο κόκκινων όσο και λευκών κρασιών, με έμφαση σε τοπικές ποικιλίες σταφυλιών όπως η Ξυνιστέρη, το Μαραθεύτικο, αλλά και ξένες όπως το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon. Αυτά τα σταφύλια καλλιεργούνται με προσοχή και συλλέγονται με το χέρι από τα ίδια αμπελοτεμάχια του οινοποιείου, τα οποία εκτείνονται στο ορεινό τοπίο γύρω από το χωριό.

Εκτός από τη δέσμευσή του για την παραγωγή ποιοτικού οίνου, το Οινοποιείο Κυπερούντας αφιερώνει επίσης προσοχή στην αειφορία και την περιβαλλοντική προστασία. Το οινοποιείο χρησιμοποιεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον στη διαχείριση των αμπελώνων και τις διαδικασίες παραγωγής, μειώνοντας τον αντίκτυπό της στο γύρω οικοσύστημα.

Οι επισκέπτες του Οινοποιείου Κυπερούντας μπορούν να απολαύσουν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού, όπου μπορούν να μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και να δοκιμάσουν μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της οινοποιίας. Επιπλέον, το οινοποιείο διαθέτει έναν άνετο χώρο δοκιμών, παρέχοντας στους επισκέπτες μία πλήρη οινικη εμπειρία. Οι επισκέψεις γίνονται αυστηρά μόνο μετά από κράτηση.

Συνολικά, το Οινοποιείο Κυπερούντας αποτελεί μια απόδειξη της αναδυόμενης οινοποιίας της Κύπρου, συνδυάζοντας τεχνικές παραγωγής κρασιού με παραδοσιακές μεθόδους και σύγχρονες καινοτομίες για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας και χαρακτήρα.

Τηλέφωνο: 25532043

Ιστοσελίδα: https://kyperoundawinery.com/   

Email: [email protected] 

Διεύθυνηση: Γρίβα Διγενή 102, Κυπερούντα 4876

Καταληκτικά, ας μη ξεχνάμε πως τα οινοποιεία της Πιτσιλιάς, αποτελούν έναν απόλυτο προορισμό απόλαυσης για τους λάτρεις του κρασιού που αξίζει όπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

skin-ad_2_120x600
skin-ad_2_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ