ΑΗΚ-Υπ. Γεωργίας συστήνουν μόνιμη ομάδα εργασίας για μείωση κινδύνου φωτιάς από καλώδια

 ΑΗΚ-Υπ. Γεωργίας συστήνουν μόνιμη ομάδα εργασίας για μείωση κινδύνου φωτιάς από καλώδια
ads-img-2

Σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για προγραμματισμό δράσεων που πρέπει να γίνουν από την ΑΗΚ, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι διευθύνσεις της ΑΗΚ και του Υπουργείου Γεωργίας, μετά από συνάντηση για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση μεταξύ ΑΗΚ, Υπουργείου Γεωργίας και Τμήματος Δασών, στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία, η Πρόεδρος της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου​-Θεοδοσίου, είπε ότι έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας που θα εξετάζει τις πυρκαγιές ειδικά στα κρατικά δάση και που θα κάνει τακτικές συνεδριάσεις. Σημείωσε ότι η ομάδα αυτή θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα «έτσι ώστε σύντομα, ελπίζουμε, να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για να μην έχουμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κάθε χρόνο».

Ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, είπε ότι «αναγνωρίστηκε το πρόβλημα ότι μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, που διέρχονται από τα κρατικά δάση, και την ύπαιθρο, είναι δυνατό να προκληθούν πυρκαγιές», γι αυτό αποφασίστηκε η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από την ΑΗΚ, το Τμήμα Δασών, και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα συνέρχονται μια φορά τον μήνα, πρόσθεσε, «ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός δράσεων που πρέπει να γίνουν από την ΑΗΚ με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα δάση και την ύπαιθρο».

ads_wide

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΑΗΚ, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνις Γιασεμίδης, ο Διευθυντής Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και λειτουργοί του Τμήματος Δασών και της ΑΗΚ.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ακόμη ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Δασών για τα θέματα των τελευταίων ημερών, τις πυρκαγιές ειδικά στα κρατικά δάση και σημείωσε ότι αυτό που πρέπει ένα τονιστεί «είναι ότι η προσπάθεια είναι συλλογική, ότι υπάρχει συνεργασία από όλους».

Είπε ακόμη ότι ήδη υπάρχει συνεργασία και ότι ήδη γίνονται διάφορα έργα, «έχουν γίνει αρκετά, απλά πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες». «Θεωρούμε», πρόσθεσε, ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, σύντομα αυτή η ομάδα θα συναντηθεί, «θα έχουμε κάποιες πρώτες ενέργειες, από αυτή την ομάδα, αυτό που πρέπει να τονίσω ξανά είναι η συλλογική προσπάθεια και ότι κύριο μας μέλημα είναι το περιβάλλον». Αυτό, είπε, είναι μέλημα όλων και ειδικά για την ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι, και στο πρόσφατο παρελθόν η Αρχή είχε κάνει δωρεά πυροσβεστικών οχημάτων. «Είναι μια έγνοια για μας αυτή όπως είναι και του Υπουργείου και του Τμήματος Δασών», πρόσθεσε, και ευχαρίστησε το Υπουργείο και το Τμήμα Δασών, όχι μόνο για τη σημερινή τους στάση αλλά και για όλη την προσπάθεια που κάνουν αυτές τις δύσκολες μέρες, όπως ανέφερε. «Τους ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε», είπε.

Ο κ. Γρηγορίου, με τη σειρά του, ανέφερε επίσης ότι ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το τι πρακτικά μέτρα θα ληφθούν, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι ήδη είναι γνωστό και αποτυπωμένο το δίκτυο της ΑΗΚ που διέρχεται από τα κρατικά δάση και θα γίνει μια αξιολόγηση της επικινδυνότητας και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των καλωδίων, με καλώδια που έχουν μόνωση, «και, ως εκ τούτου δεν θα προκαλούν πυρκαγιές από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι ο άνεμος ή από το πέταγμα των πτηνών κ.λπ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό, νοουμένου ότι είναι δεκάδες χιλιόμετρα τα καλώδια, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, και ότι θα γίνει ένας προγραμματισμός αντικατάστασης τα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι τα επικίνδυνα σημεία να καλυφθούν, είπε, προσθέτοντας ότι θα γίνει ένας προγραμματισμός για αντικατάσταση τα επόμενα χρόνια.

Διευκρίνισε ότι αυτό αφορά σε δασικές περιοχές και την ύπαιθρο, διότι, όπως είπε, διέρχονται ηλεκτροφόρα καλώδια και από τις κοινότητες που δεν εμπίπτουν στα όρια ευθύνης του Τμήματος Δασών.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι αυτή η ομάδα έχει συσταθεί εδώ και 3-4 χρόνια, και έχει παράξει κάποιο έργο, έγινε μια ανασκόπηση αυτού του αποτελέσματος και έχουν δοθεί οδηγίες να είναι πιο εντατική αυτή η προσπάθεια και εργασία που κάνει αυτή η ομάδα.

Όπως επεξηγήθηκε από τα στελέχη της ΑΗΚ, στους δημοσιογράφους η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ήταν μέλος αυτής της ομάδας εργασίας και αποφασίστηκε όπως προσκληθεί να συμμετάσχει, καθώς αφορά και σε περιοχές που εμπίπτουν στα όρια ευθύνης της.

ΚΥΠΕ

skin-ad_1_120x600
skin-ad_1_120x600

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ