ΞΥΛΙΑΤΟΣ

Σε μέσο υψόμετρο 515 μέτρων βρίσκεται το χωριό Ξυλιάτος, της επαρχίας Λευκωσίας, η ιστορία του οποίου πηγάζει από τα μεσαιωνικά χρόνια.

Το χωριό είναι γνωστό για το φράγμα, τον εκδρομικό του χώρο και τα μεταλλεία, όπου για χρόνια αποτελούν τα σημεία αναφοράς του. Πολλοί, μάλιστα, είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν τον Ξυλιάτο για ηρεμία και γαλήνη καθώς και όσα άλλα μπορεί να τους προσφέρει το καταπράσινο τοπίο του.

Ο Ξυλιάτος, περιβάλλεται από μικρούς καταπράσινους λόφους ενώ όσον αφορά το φυσικό του περιβάλλον, αυτό αποτελείται από άγρια και ήμερη βλάστηση. Φημίζεται, παράλληλα, για τις καλλιέργειες των λαχανικών και κάποιων εσπεριδοειδών του.

ads-img

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Από πού πήρε το όνομά του το χωριό;

Σε παλιούς χάρτες, το χωριό αναγραφόταν και ως «Filato». Ο Καρούζης, διευκρινίζει πως το χωριό είναι σημειωμένο και σε ενετικούς χάρτες και σύμφωνα με το Μας Λατρί, κατά τη Φραγκοκρατία το χωριό ήταν βασιλικό κτήμα.

Σχετικά με την ονομασία του, ο Νέαρχος Κληρίδης αναφέρει πως αυτή συνδέεται με τον τότε ιδιοκτήτη της περιοχής, που ονομαζόταν «Ξυλιάς». Στο όνομα αυτό προστέθηκε η μεσαιωνική κατάληξη –άτος που δηλώνει ιδιοκτησία. Ο ίδιος αναφέρει επίσης, πως αυτός ο ιδιοκτήτης κατείχε δασική περιουσία ή ήταν υλοτόμος..

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού απαρτίζεται από πέντε πρόσωπα που εκλέγηκαν κατά τις Κοινοτικές Εκλογές του 2016.

Πρόεδρος εξελέγη ο Κυριάκος Φοίβου και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Αναστάσης Ανδρέου.

Δέσπω Αχιλλέως, Γεώργιος Στρατουράς και Ιωάννης Αργυρίδης είναι τα τρία μέλη του συμβουλίου.

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

There are no upcoming events.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ads_vertical

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 1η Σεπτεμβρίου, η κοινότητα Ξυλιάτου γιόρτασε εντυπωσιακά την εορτή του Αγίου Μάμα, του προστάτη τους. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν εκκλησιαστικές τελετές και πανηγύρι με ζωντανή μουσική, χορό, φαγητό και διασκέδαση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στο χωριό στις 6 και μισή το απόγευμα. Στη συνέχεια, η Κεντρική Πλατεία γέμισε με πολίτες όλων των ηλικιών που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τον Άγιο Μάμα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ζωντανή μουσική, κυπριακούς χορούς, καλό φαγητό και ποτό, και διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι αργά το βράδυ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, και ο Υπουργός έδωσε το παρών του στο χωριό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η αναβάθμιση περνά πρώτα από την παιδεία και την υγεία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η αναβάθμιση περνά πρώτα από την παιδεία και την υγεία»

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στα εγκαίνεια του Αστεροσκοπείου Τρόοδους για να γιορτάσει αυτό το μεγάλο γεγονός, το οποίο αναμένεται να φέρει

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τρoόδους στα Αγρίδια

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τρoόδους στα Αγρίδια

Πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να γιορτάσει αυτό το σημαντικό γεγονός… Τελέστηκαν χθες στα Αγρίδια τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους

Πανήγυρις Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο

Πανήγυρις Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο

Να είστε όλοι εκεί… Ο Άγιος Κωνσταντίνος ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί με μια μεγάλη πανήγυρις στις 20 Μαΐου 2024, η ώρα

Eγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια

Eγκαίνια του Αστεροσκοπείου Τροόδους στα Αγρίδια

Να είστε όλοι εκεί… Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών ως Εταίρος του έργου με τίτλο: Aστροπαρατήρηση και Φυσικό Περιβάλλον – Εναλλακτικό

Επιστημονική Ημερίδα στην Κυπερούντα για την Ορεινή Κύπρο στα χρόνια της Αγγλοκρατίας

Επιστημονική Ημερίδα στην Κυπερούντα για την Ορεινή Κύπρο στα χρόνια

Να είστε όλοι εκεί… Το ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου διοργανώνουν την Επιστημονική

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 16ης Γιορτής Τριανταφύλλου στον Αγρό

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 16ης Γιορτής Τριανταφύλλου στον Αγρό

Ο μοσχομυρισμένος από τα ρόδα Αγρός ετοιμάζεται να υποδεχτεί την 16η Γιορτή Τριανταφύλλου. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί για δύο ολόκληρα

Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό

Γύρος της Παναγιάς – Λιτανεία των Ιερών Εικόνων στον Αγρό

Λίγα λόγια για το Εθιμο του Γυρού της Παναγίας:.. Ένα πανάρχαιο έθιμο διασώζουν και τηρούν με ευλάβεια μέχρι σήμερα οι

Φούρνοι και Ψησταριές ΔΑΛΙΚΟ: Η Απόλυτη Επιλογή για τις Πασχαλινές Παραδοσιακές Συνταγές

Φούρνοι και Ψησταριές ΔΑΛΙΚΟ: Η Απόλυτη Επιλογή για τις Πασχαλινές

Το Πάσχα πλησιάζει και οι αυλές των σπιτιών σε κάθε χωριό της Πιτσιλιάς ξεχειλίζουν με παραδοσιακές συνταγές που τις απολαμβάνουμε

Η Πασχαλινή Εκδήλωση στον Αγρό είναι γεγονός

Η Πασχαλινή Εκδήλωση στον Αγρό είναι γεγονός

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα… Ο Αγρός διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση με παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις… Το Πάσχα έφτασε και ο Αγρός

Ο Ασκάς διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση

Ο Ασκάς διοργανώνει Πασχαλινή Εκδήλωση

Όλο το Πρόγραμμα Αναλυτικά… Το Πάσχα έφτασε και ο Ασκάς ετοιμάζει Πασχαλινή Εκδήλωση για τους κατοίκους του χωριού και όχι

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το πλέξιμο είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα. Το πλεκτό (ύφασμα που προκύπτει από το πλέξιμο) μπορεί να είναι επίπεδο ή κυλινδρικό, λείο ή ανάγλυφο, ίσιο ή με καμπύλες. Το πλέξιμο δημιουργεί πολλαπλές θηλιές νήματος που ονομάζονται πόντοι.

Όπως και με το πλέξιμο με βελόνες, το πλέξιμο με βελονάκι είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα και το πλεκτό που προκύπτει είναι ουσιαστικά ένας αριθμός συνεχόμενων σειρών από θηλιές που συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους.

Η διαφορά είναι οτι εδώ οι θηλιές αυτές δημιουργούνται με το βελονάκι ή τσιγκελάκι και ο τρόπος που περνάει η μια θηλιά μέσα από την άλλη δημιουργεί ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από ό,τι το πλεκτό με βελόνες. Εάν δοκιμάσεις και τα δύο σύντομα θα μπορείς να ξεχωρίσεις τα πλεκτά που είναι φτιαγμένα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τι λες; ∆οκιμάζουμε.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ