Το χωριό Ποταμίτισσα, της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 845 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό χαρακτηρίζεται από τις απότομες καταπράσινες πλαγιές του, τους μικρούς οπωρώνες και αμπελώνες του.
Ο Νέαρχος Κληρίδης, αναφέρει πως το χωριό σχηματίστηκε μετά την καταστροφή ενός μεγάλου χωριού, τα Ρόγκια που δέχτηκε επιδρομή των Καραμάνων. Οι κάτοικοί του, έντρομοι, αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονική περιοχή, στην όχθη του ποταμού Αμπελικού, στη θέση δηλαδή που είναι χτισμένο το χωριό.
Από που πήρε την ονομασία του το χωριό;
Η ονομασία του χωριού συνδέεται με την παράδοση για την ανέγερση εκκλησίας, στην όχθη του Αμπελικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία καθόρισε το σημείο που επιθυμούσε να αναγερθεί εκκλησία και ήταν δίπλα στον προαναφερόμενο ποταμό, γι’ αυτό και ονομάστηκε εκκλησία της Παναγίας Ποταμίτισσας. Έτσι, το επίθετο της Παναγίας έγινε και το όνομα του χωριού.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού απαρτίζεται από πέντε πρόσωπα που εκλέγηκαν κατά τις Κοινοτικές Εκλογές του 2024.
Πρόεδρος εξελέγη ο Aνδρέας Παμπακάς και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Σάββας Παμπακάς.
Παρασκευάς Καύκαρος, Χριστόφορος Παναγιώτου και Κώστας Λούκα είναι τα τρία μέλη του συμβουλίου.
Στοιχεία επικοινωνίας ΕΔΩ
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Αλλαντικών και Παλουζέ στην Ποταμίτισσα πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023.
Ο χώρος της εκκλησίας του χωριού γέμισε και τις δύο ημέρες με κάτοικους, φίλους και άλλους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στο διήμερο φεστιβάλ που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας με τη στήριξη του Κέντρου Νεότητας και του Συνδέσμου Αποδήμων.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών αλλαντικών και παλουζέ.
Και τις δύο ημέρες διοργανώθηκε και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μία κυπριακή βραδιά και ένα κρητικό γλέντι που συνοδευόταν από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Κινητοποιήσεις από γονείς και μαθητές στέλνοντας το μήνυμα: «Δεν σταματάμε»… Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, η δυναμική κινητοποίηση γονιών και
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και δόξας προς τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για το υπέρτατο ιδανικό της
Γι’ άλλη μία φορά ντύθηκε στα λευκά σχεδόν ολόκληρη η Πιτσιλιά… Πάγος, χιόνια και τσουχτερό κρύο είναι η εικόνα που
Στα βραβεία «Cyprus Eating Awards»… Μία ακόμη σημαντική επιτυχία κατέγραψαν τα αλλαντικά Πιτσιλιάς και πιο συγκεκριμένα η Ένωση Παραγωγών Παραδοσιακών
Ανανέωσαν το ραντεβού τους μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη ετήσια χοροεσπερίδα… Με απόλυτη επιτυχία και θετική ανταπόκριση, πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα
Έκτακτη ακύρωση για την εκδήλωση… Η ημέρα «Γουρουνοχαράς» που ήταν προγραμματισμένη γι’ αυτή την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου στο όμορφο χωριό,
Το Pitsilia Daily, ως χορηγός επικοινωνίας, στήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος και την φετινή, 2η Γιορτή Μανταρινιού στον
Μία αφήγηση από τη δράση του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59… Ο κύριος Κυριάκος Τρύφωνος, 93 ετών σήμερα,
Μεγάλη είναι εορτή των Θεοφανίων για τον Χριστιανισμό, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον
Για άλλη μία χρονιά, έκπληξη στους μικρούς φίλους της κοινότητας. Χριστούγεννα και ο Άγιος Βασίλης, έφτασε στην κοινότητα του Ασκά
Το πλέξιμο είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα. Το πλεκτό (ύφασμα που προκύπτει από το πλέξιμο) μπορεί να είναι επίπεδο ή κυλινδρικό, λείο ή ανάγλυφο, ίσιο ή με καμπύλες. Το πλέξιμο δημιουργεί πολλαπλές θηλιές νήματος που ονομάζονται πόντοι.
Όπως και με το πλέξιμο με βελόνες, το πλέξιμο με βελονάκι είναι η τέχνη της δημιουργίας ενός ελαστικού υφάσματος από ένα νοητά συνεχόμενο νήμα και το πλεκτό που προκύπτει είναι ουσιαστικά ένας αριθμός συνεχόμενων σειρών από θηλιές που συνδέονται και μπλέκονται μεταξύ τους.
Η διαφορά είναι οτι εδώ οι θηλιές αυτές δημιουργούνται με το βελονάκι ή τσιγκελάκι και ο τρόπος που περνάει η μια θηλιά μέσα από την άλλη δημιουργεί ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από ό,τι το πλεκτό με βελόνες. Εάν δοκιμάσεις και τα δύο σύντομα θα μπορείς να ξεχωρίσεις τα πλεκτά που είναι φτιαγμένα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τι λες; ∆οκιμάζουμε.
ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ
Βρεθήκαμε στην Ποταμίτισσα όπου συναντήσαμε τον Κοινοτάρχη, Ανδρέα Παμπακά.
Κάνοντας μια μικρή βόλτα, επισκεφθήκαμε την Εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, το Μνημείο των Ηρώων και το μνημείο του ήρωα του 1974, Γεώργιου Χαραλάμπους Χριστοφή.
Επιπλέον, περπατήσαμε δίπλα στον Ποταμό “Αμπέλικο” και συζητήσαμε με τον κύριο Παμπακά, για τα νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο χωριό καθώς κι αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.